U Ministarstvu održana sjednica Upravljačkog Vijeća EU IMPEL mreže inspektora zaštite okoliša

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/5964c6798f2dd.JPG

Po prvi put od osamostaljenja Republike Hrvatske i stupanja u punopravno članstvo IMPEL mreže 2004. godine, Upravljačko Vijeće EU IMPEL mreže inspektora zaštite okoliša održalo je svoju sjednicu dana 03. i 04. srpnja 2017. u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

Na sjednici Upravljačkog vijeća nazočili su predsjednik Chris Dijkens, potpredsjednica Ana Garcia, član Sekretarijata Michael Nicholson, te voditelji IMPEL ekspertnih grupa za vode i tlo, industriju i zrak, otpad i prekogranični promet otpadom te prirodu.

Upravljačko Vijeće EU IMPEL mreže inspektora zaštite okoliša je 5. srpnja održalo i radnu sjednicu sa predstavnicima Uprave za inspekcijske poslove Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Domaćin radne sjednice bio je Dario Matanovic, pomoćnik ministra za inspekcijske poslove i visoki nacionalni predstavnik RH u IMPEL mreži, a sjednici su također nazočili Anita Pokrovac Patekar, Nacionalnna koordinatorica RH za IMPEL mrežu, načelnici sektora Sandra Bućan i Zoran Bošnjak, kao i predstavnici Uprave za inspekcijske poslove koji rade u IMPELOVIM ekspertnim grupama.

IMPEL je Europska mreža za kontrolu provedbe okolišnog zakonodavstva koja je osnovana 1992. godine. Stručnost i iskustvo sudionika unutar IMPEL-a mrežu čine je jedinstven način osposobljenom za rad na tehničkim i regulatornim aspektima okolišnog zakonodavstva EU.

Cilj mreže je stvoriti potreban zamah unutar Europske zajednice za postizanje napretka u osiguravanju učinkovitije primjene okolišnog zakonodavstva. Mreža promiče razmjenu informacija i iskustava te razvoj okolišnog zakonodavstva, s posebnim naglaskom na okolišnom zakonodavstvu.

Temeljni ciljevi IMPEL-a su osigurati učinkovitiju provedbu i izvršenje okolišnog zakonodavstva u EU, zajednički koristiti informacije i iskustva, pridonijeti većoj dosljednosti pristupa u provedbi i izvršenju okolišnog zakonodavstva EU-a, razvijati dobru i, gdje je god moguće, najbolju praksu vezanu uz inspekcijski nadzor, izdavanje dozvola, praćenje, izvješćivanje i izvršenje okolišnog zakonodavstva EU-a.

Nakon predstavljanja misije IMPEL mreže Upravljačko vijeće je u dijalogu s hratskim partnerima upoznato s organizacijom i zakonskim nadležnostima MZOE, a posebno s sustavom inspekcijske kontrole zaštite okoliša u RH.



Stranica