U Lokvama predstavljen projekt uređenja špilje Lokvarke

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/5630f073c1666.JPG

'Špilja Lokvarka jedna je od najpoznatijih atrakcija Gorskog kotara. U njeno uređenje uložili smo 1,7 milijun kuna. Time smo omogućili da ju vidi još više posjetitelja bez da se ugroze njene prirodne ljepote. Špilja je dio ekološke mreže Natura 2000 te je važna za održivi razvoj ovog kraja. U Lokvama sufinanciramo i projekte energetske učinkovitosti. Obnovljena je javna rasvjeta i obnavljaju se obiteljske kuće. Ti će projekti građanima i Općini omogućiti značajne uštede. Uvjeren sam kako ćemo i u nadolazećim godinama zajedno raditi na realizaciji sličnih projekata, budući da Gorski kotar ima značajne razvojne potencijale' – izjavio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović povodom današnje posjete Općini Lokve gdje je predstavio projekt uređenja u špilju Lokvarku.

Uređenje interijera špilje Lokvarke stajalo je 1,7 milijuna kuna, a projekt je financiralo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. Špilja je dobila novo stubište i ogradu, promijenjene su elektroinstalacije te je ugrađena rasvjeta koja sprječava zagrijavanje špilje i omogućuje uštedu električne energije. Postavljena su i nova ulazna vrata koja su prilagođena šišmišima tako da mogu iz nje nesmetano ulaziti i izlaziti. Lokvarka je dobila i sustav „panika rasvjete“ koja se uključuje u slučaju da nestane struje kako bi se posjetiteljima omogućio siguran izlaz van. Ministar se osvrnuo i na ostale projekte u Lokvama.

Na području Općine Lokve proveden je i projekt modernizacije javne rasvjete da bude energetski učinkovitija vrijedan 240.000 kuna kojeg je Fond sufinancirao sa 60%. Tim su projektom Općini omogućene znatne uštede na električnoj energiji. Ove i prošle godine odobrena je energetska obnova 7 obiteljskih kuća vrijedna 511.000 kuna.

U posljednje četiri godine na području Primorsko-goranske županije pokrenuti se brojni projekti zaštite okoliša i energetske učinkovitosti vrijedni 407 milijuna kuna. Županija je hrvatski rekorder po broju projekata energetske obnove zgrada. Tako je odobrena obnova ukupno 125 zgrada. Ove je godine odobrena i obnova više od 300 obiteljskih kuća. Jedan od značajnijih projekata je i sanacija 'crne točke' Sovjak koja će se sufinancirati sredstvima iz fondova EU. Riječ je o projektu vrijednom 365 milijuna kuna za kojeg se trenutno priprema dokumentacija potrebna za prijavu za EU sufinanciranje. Tako je nedavno završila javna rasprava o Studiji utjecaja na okoliš sanacije Sovjaka te se obrađuju pristigle primjedbe.

 



Stranica