U Križevcima potpisan ugovor o rekonstrukciji i izgradnji sustava vodoopskrbe i odvodnje

  • Slika /slike/Vijesti/2021/Križevci naslovna.jpg
  • Slika
  • Slika
Ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić danas je u Križevcima prisustvovao potpisivanju ugovora o rekonstrukciji i izgradnji sustava vodoopskrbe i odvodnje, ukupne vrijednosti 215.706.058,13 kuna bez PDV-a.
 
Prvi u nizu  ugovora u sklopu projekta “Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Križevci” potpisali su predstavnici izvođača radova, Mirko Habijanec ispred Radnika d.d. i Marko Sekoša ispred Zagorje gradnje d.o.o., te direktorica Vodnih usluga d.o.o. Helena Kralj Brlek. Ugovor se odnosi na uspostavu sustava vodoopskrbe, sustava odvodnje otpadnih voda te izvedbu i opremanje centralnog nadzorno-upravljačkog sustava.
 
Projekt “Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Križevci” sufinancira se sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. i ukupno je vrijedan 320.462.781,38 kuna s PDV-om.
 
Projekt se provodi na području Koprivničko-križevačke županije, a omogućit će priključenje dodatnih 4.807 stanovnika na sustav javne odvodnje otpadnih voda. Nadogradnjom uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na III. stupanj pročišćavanja i kapacitet 21.000 ES (ekvivalent stanovnika) doprinijet će se usklađenju aglomeracije Križevci s odredbama Direktive o pročišćavanju komunalnih otpadnih voda. Naposljetku, izgradnjom i rekonstrukcijom sustava javne vodoopskrbe omogućit će se priključenje dodatnih 2.415 stanovnika, čime će se priključenost na sustav javne vodoopskrbe povećati sa 77% na 93%, a gubitci u sustavu smanjiti s 32% na 25%.
 
Svi govornici prisutni na svečanom potpisivanju ugovora složili su se kako je riječ o projektu od velikog značaja za Grad Križevce, ali i Koprivničko-križevačku županiju.
 
“U ovom trenutku, kao što znate, cijela Hrvatska je veliko gradilište. Ovim projektom, kao i svim dosadašnjim projektima aglomeracije, zajamčen je porast standarda i kvalitete života lokalnog stanovništva”, naglasio je ministar Ćorić te dionicima projekta zaželio uspješno poslovanje.
 
Za ulaganja u vodni sektor Republici Hrvatskoj su na raspolaganju sredstva iz Kohezijskog fonda u visini od 6,5 milijardi kuna bespovratnih sredstava. Do sada je odobreno 60 projekata čija ukupna vrijednost s PDV-om iznosi 25,4 milijarde kuna, od čega prihvatljivi troškovi iznose 20,2 milijarde kuna, a bespovratna sredstva 14,1 milijardu kuna.
 

Stranica