U Krapini otvoreno reciklažno dvorište za odvojeno prikupljanje otpada

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/584feeaa6a715.jpg

Danas je u Krapini ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović otvorio reciklažno dvorište vrijedno 2,4 milijuna kuna u kojem će se odvojeno prikupljati otpad s područja grada, ali i okolnih općina Đurmanec, Jesenje, Radoboj i Petrovsko.

Izgradnju reciklažnog dvorišta Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirao je sa 1.740.000,00 kuna dok su preostali iznos od 681.832,65 kuna osigurale jedinice lokalne samouprave.

Otvorenju reciklažnog dvorišta prisustvovali su i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, v.d. direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ljubomir Majdandžić te načelnici općina Radoboj, Đurmanec, Jesenje i Petrovsko.

'Projekt reciklažnog dvorišta u Krapini u kojem će se prikupljati odvojeno prikupljeni otad iz grada i okolnih općina omogućit će veći stupanj recikliranja i stvorit će preduvjete za izgradnju resursno učinkovitijeg društva. Projekti reciklažnih dvorišta poput ovog u Krapini dosad su se sufinancirali samo nacionalnim sredstvima, što ćemo sada promijeniti. Za uspostavu sustava ćemo osigurati financiranje iz EU fondova na način da će se EU sredstvima financirati i reciklažna dvorišta, sortirnice, kompostišta. Projekti će se moći brzo aplicirati jer će biti pojednostavljena procedura' – kazao je ministar Slaven Dobrović.

Ministar je poručio da će uskoro biti raspisan otvoreni poziv namijenjen gradovima i općinama za EU sufinanciranje projekata reciklažnih dvorišta te da očekuje najmanje 50 prijava.

Reciklažno dvorište u Krapini omogućit će lokalnoj zajednici kvalitetnije gospodarenje otpadom i povećanje stupnja recikliranja. Dvorištem će upravljati komunalna tvrtka Krakom.

Građani će ondje moći ostavljati odvojeno prikupljeni papir, plastiku, staklo, tekstil, metal, elektronski otpad, problematični otpad i građevni otpad iz kućanstva.

'Ovo je veliki iskorak prema održivom gospodarenju otpadom na našem području, s obzirom da mi u Krapini doista “mislimo zeleno“. Svaka kuća ima zelenu kantu za miješani komunalni otpad i plavu kantu za razvrstavanje i odvojeno sakupljanje papira, tetrapaka i plastičnih nepovratnih boca te čistih plastičnih vrećica i folija, a možemo se pohvaliti i velikim brojem eko otoka. Zahvaljujem se Ministarstvu i Fondu na dosadašnjoj vrlo uspješnoj suradnji te se nadam da i dalje možemo računati na njihovu pomoć za idući korak, a to je izgradnja minisortirnice, kako bi ubuduće, kroz zajedničke aktivnosti,  naše zelene brege učinili još zelenijim' – istaknuo je gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.

Gradnju reciklažnog dvorišta u Krapini Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirao je sa 72% sredstava.

'Fond je do sada jedinicama lokalne samouprave odobrio oko 350 milijuna kuna za nabavu komunalne opreme. Cilj je da građani, uz prihvatljive troškove odvoza otpada, imaju kvalitetniju komunalnu uslugu te dostupnu infrastrukturu za primarnu selekciju otpada' – izjavio je v.d. direktora Fonda Ljubomir Majdandžić.

 



Stranica