U Kaštelima započeli radovi na poboljšanju vodno-komunalne infrastrukture

Slika /arhiva_gospodarstvo/dokumenti/23.10.2020. Kaštela.jpg
U Kaštel Štafiliću su danas počeli radovi na poboljšanju vodno-komunalne infrastrukture za područje svih sedam Kaštela ispod ceste D8 prema moru, ukupne vrijednosti 263 milijuna kuna.

U sljedeće tri godine predviđena je izgradnja više od 60 kilometara vodnih kanalizacijskih cijevi i 25 kilometara vodoopskrbnih cijevi.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić istaknuo je kako će se završetkom ovog projekta riješiti višedesetljetni okolišni problem Kaštelanskog zaljeva koji je bio onečišćavan otpadnim vodama.

"Dovršetkom ovog projekta preko 7000 stanovnika na području Kaštela ispod ceste D8 dobit će pristup javnoj vodoopskrbi, a realizirat će se i više od 8000 priključaka na kanalizacijski sustav javne odvodnje", najavio je Ćorić.

Bolja vodno-komunalna infrastruktura u Kaštelima označena je kao dio poboljšanja aglomeracije Kaštela-Trogir ukupno vrijedne 1,4 milijardi kuna, što je jedna od najvećih infrastrukturnih investicija u Hrvatskoj.

"U ovom  projektu aglomeracije Kaštela-Trogir predviđena je izgradnja i rekonstrukcija 225 kilometara kanalizacijske mreže i 125 kilometara vodoopskrbne  mreže", naglasio je direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković. Napomenuo je kako je osim ove aglomeracije u "splitskom bazenu" planirana i aglomeracija Split-Solin.

Đuroković je naveo kako se u ove dvije infrastrukturne aglomeracije planira izgraditi oko 350 kilometra kanalizacijskih kolektora i oko 200 kilometara vodoopskrbne mreže, odnosno ukupno 550 kilometara vodno-komunalne infrastrukture na području "splitskog bazena". U sklopu ovih projekata, dodao je, izgradit će se i tri uređaja za pročišćavanje - Divulje, Čiovo 2 i Stupe.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban za današnji je početak radova rekao kako ujedno predstavlja poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture za svih šest aglomeracija na području županije. To su aglomeracije Split-Solin, Kaštela-Trogir, Trilj-Dicmo, Sinj te Jelsa-Vrboska na otoku Hvaru, investicija je ukupno vrijedna 4,6 milijardi kuna, a njihov završetak predviđen je za kraj 2023. godine.

Izvor: HINA

Stranica | Vode