U Jastrebarskom otvoren niskoenergetski vrtić vrijedan 12,1 milijun kuna

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/548700539e78f.jpg

'Energetska učinkovitost jedan je od prioriteta Vlade. U ove 2,5 godine pokrenuli smo projekte energetske učinkovitosti vrijedne 1,5 milijardi kuna. Fond za zaštitu okoliša sufinancira ih sa oko 700 milijuna kuna, što je skoro dva puta više novca nego je uloženo u cijelom mandatu bivše vlasti. Pokrenuti su projekti u javnom i u privatnom sektoru. Najnoviji je Program energetske obnove obiteljskih kuća kroz koji će samo u ovoj godini 6.000 kućanstava u Hrvatskoj poboljšati uvjete života i smanjiti troškove. To znači posao za domaće tvrtke i obrtnike, znače očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta.' – rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović danas na otvaranju dječjeg vrtića Radost u Gornjem Desincu na području Grada Jastrebarskog.

Dječji vrtić izgrađen je po principima energetske učinkovitosti i prvi je takav na području Jastrebarskog. Ukupna vrijednost projekta izgradnje vrtića je 12.103.147 kuna, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirao ga je sa 1.887.009 kuna.

'Dječji vrtić Radost osnovan je 1975. godine u montažnom objektu za četrnaestero djece, što je predstavljalo početak predškolskog odgoja i obrazovanja u Jastrebarskom. Danas, vrtić Radost ukupno pohađa 575 djece u 24 odgojno-obrazovne skupine. U ovom, najsuvremenijem, objektu predviđen je prostor za više od 65 mališana u dobi od navršene jedne godine do polaska u osnovnu školu, ali i za šest novih odgajateljica te za pomoćno osoblje. Potrebe u Jastrebarskom srećom rastu, a uređenje dječjeg vrtića pokazuje da se i u vremenu besparice može naći sredstava za ono što je u društvu bitno.' - istaknuo je ministar znanost, obrazovanja i sporta Vedran Mornar.

Gradonačelnik Jastrebarskog, Zvonimir Novosel, izrazio je zahvalnost resornim ministarstvima i Fondu za zaštitu okoliša što ih prate u projektima.

'U Jastrebarskom aktivno radimo na promicanju zaštite okoliša, održivog razvoja i poboljšanju kvalitete života svih naših stanovnika. Posebno naše djece koja od danas imaju novi, moderni, energetski učinkoviti vrtić. U njega će se upisati 70-ak djece čime smo riješili dosadašnji problem nedostatka mjesta i k tome smo našoj djeci osigurali najbolje uvjete za odrastanje.' – rekao je gradonačelnik Novosel.

Na vrtiću je postavljena energetski učinkovita vanjska stolarija i toplinska zaštita vanjske ovojnice, za grijanje će se koristiti sustav na drvnu biomasu, a za unutarnju rasvjetu fluocijevi i štedljive LED svjetiljke.

Gradnjom po principima energetske učinkovitosti i primjenom suvremene tehnologije i opreme, ostvarit će se ušteda električne i toplinske energije, ušteda na troškovima održavanja te smanjenje emisije stakleničkih plinova za 36,21 tona godišnje.

Ministar Zmajlović istaknuo je da zgrade, javne i privatne, danas troše čak 40% ukupne količine energije.

Projekti energetske obnove objekata donose višestruke benefite. Uz dobrobit za okoliš, odnosno smanjenje emisija stakleničkih plinova, projektima energetske učinkovitosti ostvaruju se uštede na energiji i održavanju, povećava udobnost boravka u takvim prostorima, a istovremeno se potiču gospodarske aktivnosti.

Grad Jastrebarsko uključio se i u program energetske obnove obiteljskih kuća te će se na području grada realizirati projekti ukupne vrijednosti 970.000 kuna za koje je 40% iznosa, 390.000 kuna, osigurao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a Grad je osigurao još 10%, odnosno, 97.500 kuna. Grad Jastrebarsko je 18. kolovoza raspisao natječaj za građane koji svoje domove žele obnoviti po principima energetske učinkovitosti.
 



Stranica