U Grubišnom Polju predstavljen projekt podzemnog skladišta plina

  • Slika /slike/Vijesti/2022/IMG-20220518-WA0004.jpg
  • Slika
  • Slika

Operator sustava skladišta plina, tvrtka Podzemno skladište plina d.o.o. predstavila je danas projekt izgradnje podzemnog skladišta plina Grubišno Polje, vrijedan 500 milijuna kuna, koji bi trebao biti gotov do 2027. 

Projekt izgradnje drugog hrvatskog podzemnog skladišta plina u Grubišnom Polju, uz skladište Okoli, odlukom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja uvršten je na listu strateških investicijskih projekata Republike Hrvatske i to kao energetski objekt iznimne važnosti za sigurnost opskrbe prirodnim plinom potrošača cijele Hrvatske.

„Izgradnja podzemnog skladišta plina u Grubišnom Polju dokaz je kako Vlada kontinuirano provodi odgovornu energetsku politiku. Sigurnost energetske opskrbe Hrvatske apsolutni je fokus ove Vlade, a Grubišno Polje je iznimno važan strateški investicijski projekt koji tome doprinosi, u vrijednosti od pola milijarde kuna. S ovim skladištem, plinski sustav Hrvatske bit će fleksibilan, siguran i stabilan" istaknuo je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Voditelj projekta izgradnje, Laslo Farkaš Višontai, rekao je da su trenutno u tijeku radovi na izgradnji proizvodnih instalacija, čiji je završetak predviđen za prvi kvartal 2023. godine. Isto tako, kazao je da se početak primarne - probne eksploatacije plina iz ležišta Grubišno Polje planira u drugom kvartalu 2023. Istaknuo je i da su radovi na izgradnji budućeg podzemnog skladišta plina Grubišno Polje počeli u veljači ove godine te da bi, potvrde li proizvodni podaci mogućnost formiranja podzemnog skladišta, ono moglo biti operabilno do 2027. 

Očekivani radni volumen skladišta plina, koje će biti spojeno na transportni sustav, bilo bi oko 117 milijuna prostornih metara. Kapacitet plinskog ležišta u Grubišnom Polju, na dubini od oko 800 metara, iznosi oko 200 milijuna prostornih metara.

Župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić naveo je da je ideja o podzemnom skladištu plina u Grubišnom Polju stara 20-ak godina, no kako je sada ostvarenje tog sna vrlo izgledno. Naglasio je i kako će od spomenutog projekta u Grubišnom Polju imati koristi lokalna zajednica, a zaposlit će se najmanje 15 novih radnika.

I gradonačelnik Grubišnog Polja Zlatko Mađeruh istaknuo je da će podzemno skladište plina bitno pridonijeti prihodovnoj strani proračuna Grubišnog Polja, istaknuvši da se radi o najvećoj investiciji u povijesti ovog grada. 

 



Stranica