U CGO-u Marišćina tijekom probnog rada obrađeno 5.000 tona otpada

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/5668329662f72.JPG

'U centru za gospodarenje otpadom Marišćina od početka probnog rada prije nešto više od četiri mjeseca već je obrađeno oko 5.000 tona otpada i iz njega su izdvojene vrijedne sirovine poput plastike i metala i proizvodi se gorivo iz otpada. Ovo je prvi izgrađeni centar u Hrvatskoj u kojemu se po visokim ekološkim standardima otpad dodatno obrađuje i razvrstava. Time ne samo da čuvamo okoliš i omogućujemo sanaciju i zatvaranje postojećih odlagališta, nego i razvoj gospodarstva. U centru je već zaposlena 21 osoba, a kada se sustav u potpunost uspostavi bit će ukupno 57 zaposlenih' – rekla je Irena Relić, savjetnica ministra zaštite okoliša i prirode za projekte gospodarenja otpadom.

Centar za gospodarenje otpadom Marišćina danas su obišli predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Hrvatske agencije za okoliš i prirodu kako bi se upoznali s funkcioniranjem centra.

Marišćina je prvi centar za gospodarenje otpadom koji je izgrađen u Hrvatskoj te se nalazi u probnom radu. Vrijednost centra je 277 milijuna kuna, a sa 70% sredstava je sufinanciran sredstvima EU-a, dok su ostatak osigurali Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i jedinice lokalne samouprave.

U centru će se obrađivati otpad s područja Primorsko-goranske županije u kojoj živi 296.195 stanovnika.

Probni rad centra započeo je 30. srpnja ove godine, a do sada je kroz centar prošlo oko 5.000 tona miješanog komunalnog otpada.

Otpad se u centru isušuje, usitni, a potom se iz njega izdvajaju vrijedne sirovine koje se ponovno mogu koristiti u industriji. Samo je u ovoj fazi probnog rada iz otpada, primjerice, izdvojeno 322,5 tona plastike.

Otvaranje centra za gospodarenje otpadom Marišćina očekuje se do proljeća 2016. godine, a njegov rad omogućit će sanaciju i zatvaranje 8 postojećih odlagališta otpada u Primorsko-goranskoj županiji u roku od godine dana.

Time će se zaokružiti uspostava cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u primorsko-goranskoj županiji koja počiva na tri stupa – razvrstavanju otpada, izgradnji centara za gospodarenje otpadom i sanacijama svih odlagališta.

Uvođenjem cjelovitog sustava gospodarenja otpadom osigurava se čist i zdrav okoliš i veća kvaliteta života građanima, smanjuju se količine otpada i povećava udio recikliranja, a time se omogućavaju razvoj gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta, posebno upravo u sektorima oporabe i recikliranje.

U Hrvatskoj će ukupno biti izgrađeno 13 centara za gospodarenje otpadom. Uz Marišćinu izgrađen je i centar za gospodarenje otpadom Kaštijun u kojemu je započeo 'hladni' probni rad. CGO Kaštijun je vrijedan 266 milijuna kuna i pokrivat će potrebe istarske županije. Za još tri centra su u tijeku natječaji za izvođače radova, dok je za ostale u tijeku izrada dokumentacije.

 



Stranica