U 3. maju položena kobilica za luksuzni polarni kruzer Eclipse II

  • Slika /slike/Vijesti/2021/Rijeka - 3.maj1.jpg
  • Slika
  • Slika

Gradnja luksuznog broda za polarna krstarenja "Eclipse II", vrijednog gotovo 170 milijuna eura, počela je danas svečanim polaganjem kobilice na navoz u riječkom Brodogradilištu 3. maj.

Riječ je o brodu kojeg će zajedno graditi tvrtka MKM Yachts, podružnica australske grupacije Scenic u Hrvatskoj i 3. maj kao podugovaratelj, koji će graditi trup broda. Na svečanosti su bili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, i drugi uzvanici. 

"Eclipse II" bit će plovilo sa šest zvjezdica, a trebalo bi biti završeno do lipnja 2023., prema modelu luksuznog polarnog kruzera „Scenic Eclipse“, koji je 2019. izgrađen u puskom Uljaniku. Brod će biti dugačak 168 metara, širine 21,5 metara, u skladu s najnovijim ekološkim zahtjevima, ojačan za plovidbu svim morima, uključujući i tropska i polarna, a moći će primiti 220 putnika.

Otvorena je i mogućnost izgradnje serije polarnih kruzera sličnih karakteristika, u projektu ukupne vrijednosti veće od 860 milijuna eura.

Vlada je još početkom rujna prošle godine dala državno jamstvo za osiguranje financiranja novogradnje 101, koju je tvrtka MKM Yachts ugovorila s kupcem PEC 2 LIMITED. Državno jamstvo iznosi 80,13 milijuna eura, što predstavlja 80 posto ukupnog kreditnog zaduženja MKM Yachtsa.

Odluka o jamstvu je promijenjena je u travnju zbog dinamika gradnje i plaćanja, tj. rokova vezanih uz gradnju i isporuku tog broda, avansne uplate kupca i aktiviranje sredstava iz kredita za koji jamči RH.

 

Izvor: HINA



Stranica