U 2015. pokrenut će se projekti vrijedni više 1,2 milijarde kuna

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/54cf7ea035804.JPG

'Ove godine smo osigurali sredstva za sufinanciranje i do 10.000 projekata kako bi svi građani koji žele dobili mogućnost da obnove svoje kuće tako da postanu energetski učinkovitije. Projekti energetske učinkovitosti su važni jer svaki građanin u svom domu može osjetiti direktnu korist kroz uštedu energije, što znači manje iznose režija i više novca u kućnom budžetu. Uz to, tim se projektima stvaraju preduvjeti za čuvanje postojećih radnih mjesta i stvaranje novih, smanjuje se potrošnja energije i čuva okoliš' – rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović u Sisku predstavljajući projekte energetske učinkovitosti i zaštite okoliša koji će se sufinancirati u 2015.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitosti pripremio je u 2015. godini 36 javnih poziva i natječaja kojima će se pokrenuti projekti vrijedni više od 1,2 milijarde kuna. Za sufinanciranje tih projekata energetske učinkovitosti i zaštite okoliša Fond je osigurao 600 milijuna kuna, a udio u sufinanciranju iznosit će od 40 do 80%. Ministar Zmajlović istaknuo je da će Fond omogućiti da se za bespovratna sredstva prijave svi građani iz bilo kojeg dijela Hrvatske po jednakim i transparentnim kriterijima uz jednaku i transparentnu proceduru.

Na natječaje će se moći javiti građani, jedinice lokalne samouprave, a ove godine bit će objavljen i natječaj za komercijalne zgrade, čime će po prvi puta obuhvaćen komercijalni sektor. Tako će se u energetsku obnovu moći uključiti hoteli, trgovački centri, skladišta, ugostiteljski objekti, poslovne zgrade, banke, i na taj način ostvariti uštede u svom poslovanju i poboljšati uvjete rada. Novost u ovoj godini jest i poseban naglasak na turistički sektor. Ove godine bit će objavljen natječaj za obnovljive izvore energije u turističkom sektoru, posebno namijenjen vlasnicima hotela, kampova, apartmana i ugostiteljskih objekata. Turistički sektor može se uključiti i u programe energetske obnove i programe vezane za čistiji transport kojim može dobiti sufinanciranje za nabavu električnih i hibridnih vozila i primjerice električnih bicikala.

Projekt za koji je do sada iskazan najveći interes i najveće zanimanje je energetska obnova obiteljskih kuća. Plan Vlade bio je u 2014. omogućiti obnovu 2.000 obiteljskih kuća. Zahvaljujući izuzetnom interesu građana sredstva su utrostručena i osiguran je novac za obnovu čak 6.000 kuća. Jedinice lokalne samouprave mogu dobiti sredstva za projekte energetske učinkovitosti i uspostavu cjelovitog sustava gospodarenja otpadom.

Novost za građane ove godine je i pokretanje novog programa sufinanciranja kupnje energetski učinkovitih kućanskih uređaja, odnosno uređaja energetskog razreda A+++. To će se odnositi na kupnju perilice rublja, sušilice rublja, perilice posuđa, hladnjaka, zamrzivača i hladnjaka sa zamrzivačem. Planira se sufinanciranje kupnje 10.000 uređaja, a poticaji će iznositi 800 kuna. Javni poziv predviđen je u svibnju.

Nastavljaju se projekti energetske učinkovitosti u prometu te će se sufinancirati kupnja električnih i hibridnih vozila za građane i pravne osobe, projekti čistijeg transporta u javnom prijevozu, treninzi eko vožnje za tvrtke i obrtnike, a od ove godine i za građane.Stranica