TWINNING PROJEKT - Pomoć u provedbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju - Direktiva EU o uslugama 2006/123/EC

Slika /public/MTI_Kick off.JPG
Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i energetike Savezne Republike Njemačke provodi Twinning projekt financiran sredstvima iz EU fondova na Kosovu u području Direktive o uslugama. U potpisanom konzorciju s Njemačkom, Hrvatska je vodeći, a Njemačka mlađi partner u provedbi projekta. Opći cilj ovog projekta je daljnja potpora integraciji Kosova u svjetsko gospodarstvo i jačanje uloge kosovske administracije u gospodarskom upravljanju kroz učinkovite regulatorne funkcije.

25. siječnja 2021. virtualno, poštujući epidemiološke mjere koje su na snazi, Ministarstvo trgovine i industrije (MTI) na Kosovu i članovi tima Twinning projekta pod nazivom „Pomoć u provedbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju - Direktiva EU o uslugama 2006/123/EC“ službeno su obilježili početak projekta.

Događaju su, između ostalih, prisustvovali veleposlanici Republike Hrvatske i Savezne Republike Njemačke na Kosovu, posebni predstavnik Ureda Europske unije na Kosovu, voditelji Twinning projekta iz obje države članice partnera, zamjenica glavnog tajnika MTI-a te Odjel za trgovinu i Odjel za pravne poslove MTI-a.

Cilj ovog događaja bio je informirati institucije, poslovnu zajednicu kao i ostale dionike, uključujući javnost, o ciljevima i očekivanim rezultatima projekta koji će se provoditi u sljedeće dvije godine.

Na sastanku je istaknuto da međusobna suradnja na Twinning projektu "Pomoć za provedbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju - Direktiva EU o uslugama 2006/123 / EC" može dalje imati pozitivan utjecaj na razvoj reforme uslužnog sektora na Kosovu.

Također je rečeno da se punom harmonizacijom nacionalnog zakonodavstva s Direktivom o uslugama mogu ukloniti mnoge vrste administrativnih i regulatornih prepreka slobodi pružanja usluga te da će sektorski propisi biti usklađeni s Direktivom o uslugama.

Na završetku, istaknuto je kako će se tijekom sljedeće dvije godine kroz provedbu ovog projekta podržati administracija Kosova u daljnjem razvoju njezinih institucionalnih kapaciteta, kako bi se stvorio temelj za održivo okruženje i razvoj privatnog sektora u skladu s pravnim propisima EU stečevine i zahtjevima Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Stranica