Tour of Croatia je idealna promocija hrvatskih prirodnih ljepota

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/562391d2c56f6.jpg

Organizatori utrke Tour of Croatia, Vladimir Miholjević i Ivan Črnjarić danas su u Samoboru, kao zahvalu za podršku premijernom izdanju, uručili ministru zaštite okoliša i prirode Mihaelu Zmajloviću te ravnateljici NP Plitvička jezera Nataliji Božićević i ravnatelju NP Krka Krešimiru Šakiću zelene majice s logotipom „Parkovi Hrvatske“. Majice su uokvirene i potpisao ih Maciej Paterski, pobjednik Tour of Croatia 2015.

Uručenje zelenih majica Tour of Croatia održalo se u Samoboru gdje se ovaj vikend nalazi Vladimir Miholjević u istraživanju ruta na području žumberačkog gorja kako bi se i ovaj dio Hrvatske ubuduće mogao uključiti u izdanje utrke 2016. ili 2017. godine.  

Tour of Croatia je idealna je promocija hrvatskih prirodnih ljepota, a ovogodišnja trasa utrke je vodila kroz nacionalne parkove Krka i Plitvice te tri parka prirode Biokovo, Velebit i Učka. Očuvana priroda jedan su od tri glavna motiva dolaska turista u našu zemlju, a svaki peti turist posjeti jedan od naših nacionalnih ili parkova Hrvatske. Cikloturizam jedna je od strateških odrednica hrvatskog turizma. To je ogroman potencijal za daljnji rast i to održivi i prijateljski prema prirodi. U zaštićenu prirodu ulažemo više nego ikad prije a da je 400 milijuna uloženih u protekle 4 godine dobro ulaganje pokazuju i rezultati u ova dva parka čiji su ravnatelji danas ovdje. Krka je prvi puta u svojih 30 godina od proglašenja nacionalnim parkom ove godine dočekala 900-tisućitog posjetitelja a Plitvice  su milijuntog dočekale mjesec dana ranije nego inače. Nadam se da će se  već sljedeće godine u rutu uvrstiti neki krajevi poput žumberačkog, jaskanskog ili samoborskog kojeg organizatori upravo istražuju jer je njihov potencijal za cikloturizam neupitan“ – istaknuo je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović prilikom susreta s organizatorima utrke Tour of Croatia.

Uz gradove domaćine starta i cilja, posebno su se istaknuli nacionalni parkovi Plitvička jezera i Krka, koji su bili i među partnerima projekta.

Iznimno smo ponosni što je prvo izdanje biciklističke utrke Tour of Croatia kao jednu od polazišnih etapa izabralo Nacionalni park Plitvička jezera, kao najveći, najstariji i najposjećeniji hrvatski  nacionalni park. Video snimke šumovitog planinskog kraja Plitvičkih jezera, sa 16 jezera međusobno povezanih slapovima bile su spektakularne u video prijenosu koji se uz Hrvatsku televiziju i preko sportskog kanala Eurosport emitirao u 54 zemlje svijeta. Tako su uz sportsko praćenje utrke gledatelji mogli vidjeti ljepote našeg nacionalnog parka i tijekom prijenosa slušati o njemu“ – istaknula je ravnateljica NP Plitvička jezera Natalija Božičević, jednog od prvih mjesta koje je UNESCO proglasio svjetskom prirodnom baštinom.

Nacionalni park Krka s velikim se entuzijazmom priključio utrci Tour of Croatia, kako bi podržao zajedničko nastojanje da se predstave prirodne ljepote naše zemlje, ali i različite aktivnosti koje nudimo posjetiteljima u cilju promicanja zdravog i aktivnog načina života u okruženju naših prirodnih ljepota.  To je i zadaća Nacionalnog parka Krka, koji svoje prirodne i kulturne osobitosti uvijek nastoji upotpuniti novim sadržajima, bilo edukativnim, bilo sportskim, što su i zajedničke vrijednosti koje dijelimo s ovom utrkom” – izjavio je ravnatelj NP Krka Krešimir Šakić prilikom preuzimanja majice.

Osim prepoznatljivosti na svjetskoj razini, projekt Tour od Croatia ostavlja Hrvatskoj u nasljeđe ucrtanu biciklističku rutu koja će se nastaviti koristiti, prezentirati i brendirati na način na koji to rade najpoznatije grand tour utrke u Francuskoj, Italiji i Španjolskoj.

U svojoj biciklističkoj karijeri vozio sam kroz mnogo zemalja, ali ovo što mi imamo u Hrvatskoj, s time se malo tko može usporediti. Naš očuvani okoliš i prirodne ljepote su najveći potencijal koji imamo, stoga mi je drago da po prvi put u povijesti imamo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode koje o tome brine. Hvala ministru Zmajloviću koji je prepoznao vrijednost ovog projekta i drago mi je da su Parkovi Hrvatske naši partneri koji će nas i ubuduće podržavati“ – izjavio je Vladimir Miholjević, sportski i tehnički direktor utrke Tour of Croatia. Vladimir Miholjević je bivši hrvatski profesionalni biciklist, koji je jedanaest godina zaredom (od 1993. do 2004. godine) proglašavan najboljim hrvatskim biciklistom, a tijekom karijere je nastupao za strane profesionalne timove i vozio najveće svjetske biciklističke utrke poput Tour de France i Giro di Italia i Vuelta de España.

Utrka Tour of Croatia održala se od 22. do 26. travnja na trasi dugačkoj 900 kilometara duž Jadranske obale, Istre i unutrašnjosti Hrvatske. U organizaciji je sudjelovalo oko pet stotina sudionika, uz 160 natjecatelja iz dvadeset profesionalnih biciklističkih timova iz različitih zemalja svijeta. Sljedeće izdanje već je u kalendaru UCI-ja i održat će se od 19. do 24. travnja.



Stranica