Svjetski dan ptica selica – osigurano gotovo 470.000 kuna za očuvanje gnijezda bijelih roda

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/554cbbab8262b.jpg

'Prirodna staništa ptica poput močvarnih područja često su ugrožena ljudskim djelovanjem. Zato je bitno očuvati područja poput Vranskog jezera, Kopačkog rita i Lonjskog polja jer su to lokaliteti koji predstavljaju važne postaje na europskom selidbenom putu ptica selica. Među vrstama čiji je opstanak neraskidivo vezan uz čovjeka su i bijele rode koje savijaju svoja gnijezda na krovovima kuća. Stoga i ove godine sufinanciramo očuvanje gnijezda bijelih roda, te na taj način čuvamo biološku raznolikost, ali i tradiciju hrvatskog sela.' – rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović povodom Svjetskog dana ptica selica.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost provode projekt 'Zaštite i očuvanja bijele rode' čiji je glavni cilj očuvanje i zaštita bijele rode, te očuvanje sela i prostora u kojima obitavaju rode. Vlasnicima objekata na čijim se krovovima nalaze gnijezda bijelih roda isplaćuje se naknada u visini od 700 kuna po gnijezdu za očuvanje prostora i biološke raznolikosti od čega Fond sufinancira 50% iznosa dok preostalih 50% snose županije. Sudjelovanje u provedbi projekta vrijednog 469.000 kuna prihvatilo je 12 županija, sa ukupnom brojkom od 670 gnijezda, a u Fondu je za ovu godinu osigurano 234.500 kuna.

Najveći broj gnijezda bijele rode, više od 200, nalazi se u Sisačko-moslavačkoj županiji, a zatim u Zagrebačkoj koja broji preko 100 gnijezda bijele rode.

'Ovaj projekt provodimo već osmu godinu i ovo je dosad najveći broj gnijezda koji je uključen u projekt, što ukazuje na to da se gnijezda čuvaju, a rode vraćaju, a to je jedan od glavnih ciljeva ovog projekta. Projekt je započeo sa samo tri uključene županije, međutim svijest o važnosti očuvanja ove zaštićene ptičje vrste sve je veća, tako da smo sada ponosni što je sada u projekt uključeno čak 12 županija.' – rekao je Sven Müller, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Projekti poput ovih pridonose očuvanju staništa ptica selica čiji se dan obilježava svakoga drugog vikenda u svibnju. Svjetski dan ptica selica obilježava se radi podizanja svijesti šire javnosti o potrebi zaštite ptica selica i njihovih staništa. Inicijativa za obilježavanje toga dana pokrenuta je pod pokroviteljstvom međunarodnog Sporazuma o zaštiti afričko-euroazijskih migratornih ptica močvarica i Konvencije o zaštiti migratornih vrsta divljih životinja.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana ptica selica je 'Proizvodnja energije – učinimo je manje opasnom za ptice.' Želi se upozoriti da zaštita ptica selica i staništa na njihovim selidbenim putovima mora biti uzeta u obzir tijekom svih faza razvoja projekata za proizvodnju i distribuciju energije.

Park prirode Kopački rit obilježit će Svjetski dan ptica selica prigodnim programom. 16. svibnja u 11:00 sati, na Prijemnom centru Mali Sakadaš zajedno s Udrugom Breza priprema program 'Ptice iz daleka' u kojem će se kroz igru i glazbeni program predstaviti selidba ptica. Isti program ponoviti će i u Zagrebu u Parku prirode Maksimir, u utorak, 19. svibnja u 16:00 sati.

Više o svjetskom danu ptica selica možete saznati na http://www.worldmigratorybirdday.org/energy.

 

 



Stranica