Svečano otvoren vidikovac Nebeska šetnica - Skywalk Biokovo

  • Slika /slike/Vijesti/1.7.2020. Biokovo skywalk 2.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Danas je u Parku prirode Biokovo otvorena Nebeska šetnica – Skywalk, jedinstvena posjetiteljska atrakcija u Hrvatskoj. Riječ je o vidikovcu u obliku potkove, sa staklenom podlogom za hodanje koja u najizbočenijoj točci u duljini od 12 metara natkriljuje litice Ravne Vlaške.

Vidikovac je smješten na visini od  1228 metara nad morem, na 13. kilometru biokovske ceste, neposredno uz info-centar. U sklopu uređenog okoliša Skywalka postavljen je geološki stup, trodimenzionalni prikaz presjeka stijena koje su formirale područje Biokova od njegovog postanka do danas s geološkom tablicom vremena i opisom starosti i vrsta stijena. 

Vrijednost uređenja Nebeske šetnice – Skywalk iznosi oko 10 milijuna kuna, a riječ je o jednoj od aktivnosti unutar projekta Novi Adrion – Promicanje održivog korištenja prirodne baštine PP Biokovo“, koji se financira iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

Ukupna vrijednost navedenog projekta iznosi približno 35 milijun kuna, od čega bespovratna sredstva Europskih strukturnih i investicijskih fondova iznose oko 27 milijuna kuna. Ostatak se financira sredstvima iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te vlastitim sredstvima korisnika i partnera - Makarske razvojne agencije (MARA) i Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS). Projekt, koji je započeo s provedbom u studenom 2016. godine sastoji se od 12 projektnih elemenata, a završetak svih planiranih aktivnosti očekuje se u siječnju 2021. godine.

Svečanom otvaranju Nebeske šetnice - Skywalk prisustvovali su uz druge uzvanike i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić i ministar zdravstva Vili Beroš.

Prilikom svečanog otvaranja vidikovca ravnatelj Javne ustanove „Park prirode Biokovo“ Slavo Jakša istaknuo je: „Skywalk je jedinstvena atrakcija kojom se značajno podignula atraktivnost posjetiteljske i turističke ponude u Parku prirode Biokovo, s obzirom na to da je riječ o sadržaju koji ne postoji na ovim prostorima. Baš kao što je Biokovo oduvijek čuvalo Makarsku i njenu rivijeru, Javna ustanova „Park prirode Biokovo“ će nastaviti čuvati Biokovo i njegove tajne i ljepote približiti javnosti.“

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić izdvojio je Skywalk Biokovo kao jedan od simbola ulaganja europskih sredstava u Hrvatsku.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković je u svom pozdravnom govoru  naglasio kako je učinjen veliki iskorak u Parku prirode Biokovo, iskorak same posjetiteljske ponude parka, kao i ponude cijelog makarskog primorja i Zabiokovlja.
„Ovaj moderan i sjajan te arhitektonski fascinantan projekt nova je atrakcija koja pruža jedinstvenu priliku i nevjerojatno iskustvo šetnje nebom.“ – istaknuo je premijer Plenković.

Stranica | Priroda