Svečano otvoren podatkovni centar DC North u Varaždinu

  • Slika /slike/Vijesti/2022/DC North 1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, danas je posjetio Varaždin gdje je sudjelovao na svečanom otvorenju podatkovnog centra DC North.

Nakon ceremonije svečanog otvaranja, ministar Filipović, uz ostale visoke uzvanike, obišao je i sam prostor podatkovnog centra DC North čiji je osnivač tvrtka CRATIS s dugogodišnjim iskustvom u telekomunikacijskom sektoru koja razvija daljnje poslovanje u smjeru Managed Cloud operatora i pruža cjelovite ICT usluge s fokusom na kompleksne sustave.

„Podatkovni centri kao što će biti ovaj ovdje okosnica su digitalnog svijeta i investicija od 17 milijuna eura u suvremene tehnologije na hrvatskom tlu jasan je pokazatelj naše posvećenosti digitalizaciji“, izjavio je tom prigodom ministar Filipović.

Svečanost je nastavljena u hotelu Turist u Varaždin te je ministar Filipović, uz g. Nevena Bosilja, gradonačelnika Grada Varaždina, g. Anđelka Stričaka, izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora i župana Varaždinske županije te g. Zorana Milanovića, Predsjednika Republike Hrvatske, u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske održao prigodan govor.

Ministar Filipović naglasio je kako su mogućnosti novih tehnologija, odnosno digitalizacije, prilika koju Republika Hrvatska mora iskoristiti s ciljem postizanja konkurentnosti, usmjeravanja na proizvode i usluge visoke dodane vrijednosti te u konačnici podizanja životnog standarda za sve građane.

„Ova investicija uvrštena je na Listu strateških projekata jer ima širok značaj za hrvatsko društvo i podiže standarde tehnološkim rješenjima, potiče više poduzetnika i građana na uključivanje u digitalni svijet i razvija temeljnu infrastrukturu za upravljanje temeljeno na podacima“, istaknuo je ministar Filipović.

Ministar Filipović naglasio je kako je Vlada Republike Hrvatske, s ciljem očuvanja stabilnosti tijekom današnjih globalnih izazova, nizom mjera i politika ostvarila gospodarski rast među najvišima u EU, istovremeno vodeći računa o širem okviru, sigurne i energetski neovisne Hrvatske.

„U tom smjeru, posebno pozdravljam najave menadžmenta DC NORTH-a o korištenu efikasnih tehnologija koje će ići u smjeru dekarbonizacije i pozivam vas da pratite pozive Modernizacijskog fonda putem kojega smo otvorili 1 mlrd eura bespovratnih ulaganja za poduzetnike, od čega je značajan dio usmjeren upravo na korištenje zelenih tehnologija i proizvodnje energije za vlastite potrebe iz zelenih izvora“, izjavio je ministar Filipović.

Ministar Davor Filipović osvrnuo se i na planove Vlade Republike Hrvatske koji uključuju dodatno ukidanje administrativnih barijera prema investitorima te skoro ukidanje parafiskalnih nameta u vrijednosti od gotovo 130 milijuna eura.

„Kao Vlada, nastavit ćemo s tom dosljednom politikom koja potiče gospodarski rast i razvoj, ali isto tako, u svjetlu globalnih promjena i napetosti, čuva društvo u cjelini, štiti one kojima je pomoć najpotrebnija“, zaključio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Stranica