Svečano obilježen 24. Dan Obrtničke komore Zagreb

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/fotke javnost/24 Dan OKZ naslovnica.jpg

Svečanom sjednicom Skupštine, danas je u Velikoj dvorani Matice hrvatskih obrtnika u Zagrebu, obilježen 24. Dan Obrtničke komore Zagreb. Uz izaslanika predsjednika Hrvatske obrtničke komore Damira Židanića, izaslanicu župana Zagrebačke županije Nadicu Žužak, predsjednika županijske Skupštine Zagrebačke županije Damira Mikuljana te izaslanicu gradonačelnika Grada Zagreba i zamjenicu gradonačelnika Oliveru Majić, na svečanoj sjednici Skupštine sudjelovala je, kao izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske, pomoćnica ministra Ana Mandac.

Pomoćnica ministra Ana Mandac u pozdravnom je govoru istaknula kako Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta kontinuirano poduzima niz aktivnosti i mjera, temeljem kojih nastoji osigurati povoljan zakonodavni okvir za jačanje konkurentnosti poduzetnika, olakšati uvjete za njihovo poslovanje u smislu uklanjanja administrativnih prepreka te osigurati dostupnost financijskih sredstava neophodnih za pokretanje i realizaciju poduzetničkih projekata kroz sustav bespovratnih potpora te financijskih instrumenata. „U  2019. godini, između drugih brojnih aktivnosti, posebnu pažnju planiramo posvetiti još snažnijem poticanju obrazovanja za obrtnička zanimanja, a koje će se temeljiti na dvije glavne odrednice. Prva je dvostruko povećanje učeničkih stipendija sa sadašnjih 9.000,00 na 18.000,00 kuna na godišnjoj razini, a druga je značajno povećanje raspoloživih sredstava za poticanje obrtnika i pravnih osoba na izvođenje naukovanje“, naglasila je pomoćnica ministra Mandac.

Nagrađena poduzetnička postignuća te promicanje i potpora obrtništvu

Svečana sjednica Skupštine dodatno je uveličana tradicionalnom dodjelom nagrada i priznanja Obrtničke komore Zagreb koja nagrađuje uspješne poduzetničke rezultate te aktivnosti usmjerene na promicanje i potporu obrtništva.

Zlatnu statuu s pisanim priznanjem za postignute značajne poslovne rezultate u obrtu, povećanje broja zaposlenih, očuvanje i unaprjeđenje vještina i znanja deficitarnih, umjetničkih i tradicijskih obrta primili su Zdenko Šember i Rudolf Puntarić, a Zlatna plaketa s pisanim priznanjem dodjeljena je Spomenki Fabijančić, Mirku Mađareviću, Miroslavu Stančeriću i Miljenku Trkešu.

Izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba i zamjenica gradonačenika Olivera Majić preuzela je nagradu Zlatni krug s pisanim priznanjem dodjeljen Gradu Zagrebu, dok je izaslanica župana Zagrebačke županije primila priznanje Zagrebačkoj županiji. Zlatni krug dodjeljuje se udruženjima obrtnika i institucijama za ostvarene posebne rezultate i promicanje obrtništva, obrtničkog obrazovanja, organiziranja sajamskih priredbi, modnih revija te drugih aktivnosti.

Pomoćnica ministra Ana Mandac dodijelila je gradonačelnicima gradova Sv. Nedjelja i Dugo Selo te voditeljici Ureda za poduzetništvo grada Velike gorice nagradu Zlatni krug s pisanim priznanjem. Istu nagradu primile su Osnovna škola dr. Ivana Merza, Osnovna škola Augusta Augustinčića te Srednja elektrostrojarska obrtnička škola.

Uz potpredsjednicu Obrtničke komore Zagreb Spomenku Krebsz, pomoćnica ministra Ana Mandac, dodijelila je Antoniji Tretinjak, Marini Kršek, Ljiljani Riđan i Dariji Ferlak Đuričić priznanje Žena obrtnica. Zlatnu diplomu za dugogodišnji uspješni rad na promidžbi obrtništva primili su Slavko Kulić, Dražen Pavek i Branimir Cvijić. Srebna diploma dodijeljena je Miljenki Mihalić, Borisu Kralju i Hati Novalija za dugogodišnji rad i realizaciju pojedinačnih aktivnosti Komore, kao što su sudjelovanje u radnim skupinama, povjerenstvima i delegacijama. Najstariji obrt priznanje je koje je za svoj dugogodišnje uspješno poslovanje i očuvanje obrtničke tradicije ove godine dodijeljeno Limariji Malić i Stolariji Banek. Zlatko Brkić dobitnik je priznanja obrtnik branitelj za uspješno poslovanje obrta i iskazano domoljublje. Uspjesi mladih koji su se odvažili i zakoračili u svijet obrtništva posebno vesele i zaslužuju priznanje. Nagradu Mlada obrtnica ove godine primile su Ana Živković i Dora Rubić.

Svečana sjednica Skupštine zaključena je potpisivanjem Povelje prijateljstva i suradnje s Območnom obrtnom Podjetniškom zbornicom Krško.

Stranica