Sustav zaštite intelektualnog vlasništva velika je prilika za mala i srednja poduzeća

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/downloaded/Darko Horvat.jpg
Četvrta industrijska revolucija i digitalna ekonomija pozivaju na novo promišljanje europskog i globalnog sustava zaštite prava intelektualnog vlasništva. Unatoč tome što su institucije i programi EU-a i država članica uložili puno napora u pružanje podrške malim i srednjim poduzećima, tek mali dio njih koristi sustav intelektualnog vlasništva i njegove povlastice.

Tim je povodom, a u okviru hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije te u organizaciji Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo, u prostorima Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu održana stručna konferencija „Intelektualno vlasništvo za Europsku uniju u svijetu izazova“, koja je okupila širok spektar međunarodnih stručnjaka i zainteresiranih dionika.

Među njima, konferenciji su prisustvovali i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, glavna ravnateljica Državnog zavoda za intelektualno Vlasništvo Ljiljana Kuterovac, načelnica odjela za Intelektualno vlasništvo unutar Glavne uprave za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo te male i srednje poduzetnike Europske komisije Amaryllis Verhoeven, izvršni direktor Ureda Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) Christian Archambeau te predsjednik Europskog patentnog ureda (EPO) António Campinos. Također, video porukom svim prisutnima obratio se i glavni ravnatelj Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) Francis Gurry.

Za daljnji gospodarski rast europskih zemalja važno je nastaviti jačati sve prednosti koje nudi jedinstveno tržište

Na ovoj konferenciji preispitalo se koliko su dobro usklađene aktualne i razmotrene europske i globalne inicijative u odnosu na sustav intelektualnog vlasništva s industrijskom strategijom Europske unije, i što je potrebno dalje poduzeti. Isto tako, pokrenuta je široka rasprava oko osmišljavanja odgovarajućih aktivnosti radi učinkovitijeg podizanja svijesti o značaju zaštite intelektualnog vlasništva. Pružanje takve podrške malim i srednjim poduzećima čini jedan od ključnih prioriteta hrvatskog predsjedanja u području intelektualnog vlasništva.

O tome je posebno govorio i ministar Horvat, istaknuvši prilikom svog govora kako se gospodarstva Europske unije trenutno nalaze u procesu pronalaska prikladnog odgovora na izazove sve bržeg razvoja novih tehnologija, načina poboljšanja i moderniziranja poslovanja, kao i pronalaska odgovarajuće radne snage te održivih izvora financiranja.

Države članice ne mogu održati postojeći stupanj razvoja i poticanja inovativnosti ukoliko ne postoji učinkovit pristup organizaciji pozadinskih aktivnosti koje će poduprijeti, osigurati i podržati tu inovativnost. Na tom mjestu, sustav zaštite intelektualnog vlasništva igra značajnu ulogu. Kroz jedinstveno unutarnje tržište i jaču povezanost država članica, Europska unija ima specifičnu priliku osigurati kvalitetne uvjete kako bi europska gospodarstva mogla postati globalni predvodnici“, rekao je ministar Horvat, osvrnuvši se pritom i na nužnost osiguranja kvalitetnijih uvjeta europskim tvrtkama za rast i konkurentnost.

Ne propuštamo ponoviti kako je za daljnji gospodarski uspjeh i rast iznimno važno nastaviti napore za daljnje produbljivanje i jačanje jedinstvenog tržišta uklanjanjem preostalih prepreka, izbjegavanjem stvaranja novih kao i boljom provedbom važećeg zakonodavstva. Sustav zaštite intelektualnog vlasništva, prilagođen novom dobu, ogromna je prednost za mala i srednja poduzeća, kojima omogućava iskorištavanje njihove vrijednosti, pritom povećavajući njihovu konkurentnost i olakšavajući daljnji razvoj i napredovanje“, zaključio je ministar Horvat.

Stranica