Susret s izraelskim premijerom Netanyahuom: „Velike su mogućnosti za jaču gospodarsku suradnju Hrvatske i Izraela“

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/documents/FOTO_Izrael naslovna.jpg
U sklopu državnog posjeta Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović Državi Izrael, u čijem izaslanstvu se nalazi i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, održan je susret s predsjednikom Vlade Benjaminom Netanyahuom i predsjednikom Knesseta Yuli-Yoelom Edelsteinom.
 
Predsjednica Grabar-Kitarović je s predsjednikom Vlade Netanyahuom razmijenila mišljenja o gospodarskoj suradnji između Hrvatske i Izraela, te su naglašeni prijateljski i partnerski bilateralni odnosi dviju zemalja te obostrana želja za daljnjim proširenjem suradnje. Konkretno, bilo je riječi o daljnjem razvoju vojno-tehničke suradnje te kibernetičke sigurnosti, a obostrano je zaključeno kako unatoč neostvarenom projektu nabave izraelskih rabljenih borbenih zrakoplova F-16 Barak, ostaje izražen interes i spremnost nadogradnje odnosa na strateškoj razini.
 
Imajući u vidu rastući broj izraelskih turista u Hrvatskoj, kao i snažan interes hrvatskih građana za posjet Svetoj zemlji, sugovornici su zaključili kako bi uspostavljanje redovne zračne linije Zagreb – Tel Aviv snažno doprinijelo čvršćem povezivanju dviju država, ljudi i tvrtki. Naime, Hrvatsku je u 2018. godini posjetilo 68.238 izraelskih turista, što je povećanje od 13,5 posto u odnosu na 2017. godinu. Pritom su turisti iz Izraela ostvarili 179.112 noćenja (18,4 posto više nego godinu ranije). Izraelski zračni prijevoznik EL AL od 3. lipnja do 21. listopada leti na liniji Tel Aviv - Zagreb (redovna charter linija do četiri puta tjedno).
 
Do kraja godine međunarodna konferencija u Zagrebu s poduzećima i investitorima iz Izraela
 
Ministar gospodarstva Darko Horvat tom je prigodom upoznao izraelsku stranu s mogućnostima ulaganja u Republiku Hrvatsku, ali i izvoznim potencijalima hrvatske strane. Tako su sugovornici upoznati sa snažnim interesom hrvatske industrije za izvozom šećera u Izrael. Hrvatska industrija šećera ima sve vrhunske međunarodne certifikate, uključivo i ‘Kosher’, a razgovaralo se i o mogućnostima izvoza mesa i mesnih proizvoda.
 
Ministar je također istaknuo kako s ukupnim iznosom robne razmjene s Izraelom u 2018. godinu ne možemo biti zadovoljni te da će upravo ovaj bilateralni susret poslužiti kao polazišna točka za puno jaču i intenzivniju gospodarsku suradnju. „Mnoga su područja u kojima smo detektirali velike potencijale. Među njima, dosta je riječi bilo o segmentu zaštite IT sustava, tzv. cyber security, s obzirom na razvijenost digitalnih tehnologija u Izraelu, a razgovaralo se i o mogućnostima uspostave neposrednog kontakta s kompanijama iz autoindustrije“, naglasio je tom prilikom ministar Horvat.
 
Također, ministar je iskoristio tu prigodu kako bi najavio dva skupa koji će se održati u Zagrebu i Tel Avivu. „Krajem mjeseca rujna u Zagrebu planiramo održati međunarodnu investicijsku i inovacijsku konferenciju, na koju ćemo pozvati i izraelska poduzeća. Želja nam je na taj način istaknuti značaj istraživanja, razvoja i inovacija u ukupnom rastu gospodarstva te predstaviti dosadašnje aktivnosti uspostave održivog nacionalnog inovacijskog sustava i postignuća inovacijske politike Republike Hrvatske“, objasnio je ministar. Poduzećima koja će sudjelovati na konferenciji omogućit će se predstavljanje projektne ideje ili već gotovog projekta u formi B2B razgovora s investitorima, te na taj način otvoriti mogućnost za financiranje ili suradnju.
 
Planirana Konferencija dio je aktivnosti u sklopu „Strateškog projekta za podršku uspostavi inovacijske mreže za industriju i tematskih inovacijskih platformi“, a koje provodi Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta.
 
Susret s predsjednikom Knesseta i ministrom vanjskih poslova
 
Predsjednica Republike upoznala je sugovornike i s hrvatskim prioritetima prilikom predsjedanja Vijećem EU te tom prigodom najavila izložbu „Pravednici među narodima - Hrvatska“ o pripadnicima različitih naroda koji su spašavali Židove tijekom Holokausta. Do danas je proglašeno preko 27 tisuća pravednika iz 51 zemlje svijeta, a od toga je 118 iz Hrvatske.
 
U razgovoru s ministrom vanjskih poslova Israelom Katzom naglašena je gospodarska suradnja, a kao mediteranske zemlje, Hrvatska i Izrael dijele zajedničku baštinu, interese i mogućnosti.
 
Predsjednica Grabar-Kitarović prenijela je interes Hrvatske za prijenos znanja o sustavima navodnjavanja u Izraelu i uvođenje navodnjavanja u proces intenzivne poljoprivredne proizvodnje te posljedično bolji plasman proizvoda na tržište, konkurentnost cijena poljoprivrednih proizvoda, visoke prinose i stabilizaciju poljoprivredne proizvodnje u promjenjivim klimatskim uvjetima.
 
Prilikom susreta s predsjednikom Knesseta Yuli-Yoelom Edelsteinom istaknuta je razvidna parlamentarna suradnja koja jednako tako potvrđuje prijateljske i aktivne političke odnose, a predsjednica Grabar-Kitarović još jednom je izrazila uvjerenje kako hrvatske tvrtke mogu izraelskim partnerima ponuditi svoja iskustva i znanja u graditeljstvu, brodogradnji, proizvodnji namještaja i sličnim područjima.
 
Prije sastanka s predsjednikom Knesseta, Predsjednica je položila vijenac na Spomen obilježje vojnicima palim u Izraelskom ratu te obišla izložbu „Flashes of memories“ i položila cvijeće u Memorijalnoj dvorani.

Izvor: Ured Predsjednice RH
 

Stranica