Susret gospodarstvenika Zagrebačke županije – mjesto dijaloga i povezivanja

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/downloaded/Susret gospodarstvenika naslovna.jpg

Zagrebačka županija danas je, sedamnaestu godinu zaredom, organizirala Susret gospodarstvenika. Ovaj, već tradicionalni, skup postao je mjesto dijaloga i povezivanja gospodarstvenika i predstavnika javne uprave, Zagrebačke županije. Sudionicima skupa renomirani gospodarski stručnjaci prezentirali su svoje analize domaćih i svjetskih gospodarskih trendova. Ispred Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta okupljenima se obratila pomoćnica ministra Ana Mandac.

 

“Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta kontinuirano poduzima odgovarajuće aktivnosti i mjere, temeljem kojih prvenstveno nastoji osigurati povoljan zakonodavni okvir za jačanje konkurentnosti poduzetnika, zatim olakšati uvjete za poslovanje poduzetnika u smislu uklanjanja administrativnih prepreka, ali i osigurati dostupnost financijskih sredstava neophodnih za pokretanje i realizaciju poduzetničkih projekata kroz sustav bespovratnih potpora te financijskih instrumenata”, izjavila je pomoćnica ministra Ana Mandac. Naglasila je kako Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta želi potaknuti rast gospodarstva jačim privlačenjem stranih investicija  u koju svrhu je značajno unaprjeđen zakonski okvir te su osigurani bolji uvjeti za realizaciju investicijskih projekata, više poticaja za ulaganje te jasnije i jednostavnije procedure.

 

Župan Stjepan Kožić istaknuo je orijentiranost Zagrebačke županije ka investicijama, posebno onim koje se financiraju EU sredstvima. „Ovu godinu obilježit će energetska obnova 3 doma zdravlja i 7 škola ukupne vrijednosti 85,6 milijuna kuna pri čemu je udio županijskih sredstava gotovo 50 posto“, rekao je Kožić. Župan je istaknuo kako je Zagrebačka županija ove godine  osigurala 93,5 milijuna kuna bespovratnih  sredstava, najviše do sada, za svoje poduzetnike, obrtnike, poljoprivrednike, OPG-ove, udruge civilnog društva te gradove i općine.

 

Uzvanicima Susreta renomirani gospodarski stručnjaci prezentirali su domaće i svjetske trendove u gospodarstvu. Velimir Srića, ekonomist i sveučilišni profesor i Josipa Majić, inovatorica prvog pametnog dijagnostičkog medvjedića i osnivačica tvrtke ID Guardian održali su prezentaciju na temu „Dvije generacije – isto pitanje! Budućnost poduzetništva i izvori poslovnog uspjeha?“. Majić je naglasila kako danas mladi razvijaju prototipe, traže kupce, uče kroz pokušaje i pogreške, ali imaju priliku natjecati se globalno i rasti eksponencijalno u vrlo kratkom roku. S time se složio i profesor Srića koji je istaknuo kako većina danas najbogatijih tvrtki u svijetu su počeli kao start-upovi u garažama. Srića je naveo i čitav niz interesantnih primjera poput izgradnje kuća 3D printerima u Kini te pripreme bankarskog sustava u Tokiju za nadolazeće Olimpijske igre s multijezičnim robotima u svim bankama.

 

O aktualnoj ekonomskoj situaciji u zemlji govorio je ekonomski stručnjak Mladen Vedriš u svom predavanju „Hrvatska ekonomija nakon krize i… prije moguće recesije“ istaknuvši kako je Republika Hrvatska na raskrižju prijeđenog puta u savladavanju krize i njenih posljedica. „Tek ove godine za očekivati je da se razina BDP-a izjednači s onom pretkriznom 2008.“, naglasio je Vedriš.



Stranica