Suradnja u području energetike tema sastanka u Budimpešti

Slika /slike/Foto ministar T. Ćorić.jpg
Ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. Tomislav Ćorić susreo se danas u Budimpešti sa svojim mađarskim kolegom, ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Péterom Szijjártom. Dvojica ministara su razgovarala o energetskoj suradnji dviju država, osobito u kontekstu skorog početka rada LNG terminala na otoku Krku. Ministar Ćorić izvijestio je ministra Szijjárta o planiranom početku rada LNG terminala 1. siječnja iduće godine, a nakon uspjeha u punom zakupu kapaciteta terminala u nadolazećem periodu, u čemu su sudjelovale i mađarske kompanije.

Dvojica ministara složila su se da je početak rada LNG terminala bitan iskorak prema osiguranju dodatnih nabavnih pravaca plina za obje države te prema njihovoj energetskoj neovisnosti. Rad LNG terminala doprinos je i energetskoj neovisnosti Europske unije u cjelini, čemu u prilog govori i činjenica da je Europska komisija za njegovu realizaciju Hrvatskoj dodijelila bespovratna sredstva od 101,4 milijuna eura.

U nastavku boravka u Budimpešti, ministar Ćorić se, u pratnji predstavnika Lazarda, Vladinog financijskog savjetnika, susreo i s glavnim izvršnim direktorom MOL Grupe Józsefom Molnárom. S njime je ministar Ćorić razgovarao o okviru mogućeg otkupa dionica koje MOL drži u INA-i, a u nastavku razgovora održanih u lipnju u Zagrebu i slijedom završetka procesa dubinskog pregleda.

Stranica