Strategija EU-a za bioraznolikost do 2030. godine - Vraćanje prirode u naše živote

Slika /slike/Vijesti/20.5.2020. Strategija EU-a za bioraznolikost do 2030..jpg

Europska komisija je danas predstavila Strategiju EU-a za bioraznolikost do 2030. godine - Vraćanje prirode u naše živote koja je jedan od ključnih elemenata Europskog zelenog plana, nove europske strategije za postizanje održivosti europskog gospodarstva.

Priroda je jednako važna za mentalno i fizičko blagostanje, koliko i za sposobnost društva da se nosi s globalnim promjenama, zdravstvenim prijetnjama i katastrofama. Upravo je pandemija COVID-19 podigla svijest o povezanosti ljudskog zdravlja i ekosustava, opskrbnih lanaca i obrazaca potrošnje. Zaštita i obnova bioraznolikosti i funkcionalni ekosustavi ključni su dio odgovora na globalnu zdravstvenu i ekološku krizu i važan aspekt za osiguranje dugoročnog opstanka i dobrobiti naših društava te za jačanje naše otpornosti i sprječavanje pojave i širenja budućih bolesti.

"Pozdravljam predstavljanje Strategije u vrijeme našeg predsjedanja Vijećem Europske unije, a koja je u ovim okolnostima relevantnija nego ikad" rekao je ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić te dodao kako se nada kako će se ambicije iz Strategije prenijeti i globalno.

Zaštita, obnova i očuvanje prirode će biti presudni faktori u oporavku Europe od gospodarske krize. Zato su čelnici država i vlada Europske unije 26. ožujka pozvali Europsku komisiju da započne rad na sveobuhvatnom planu za oporavak Europske unije koji uključuje zelenu tranziciju i digitalnu transformaciju. 

Poveznica na Strategiju.



Stranica