Stipendiranje učenika u deficitarnim obrtničkim zanimanjima i dodjela potpora gospodarskim subjektima koji izvode naukovanje

Slika /slike/informacija.jpg
Sukladno Operativnom programu „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020.“ provedena je Operacija „Poticanje obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja FAZA II“ u okviru koje su, u periodu 2019. - 2020., dodjeljivane stipendije učenicima koji se obrazuju za deficitarna obrtnička zanimanja i potpore gospodarskim subjektima koji izvode naukovanje.

U navedenom periodu dodijeljeno je preko 8700 stipendija učenicima koji se obrazuju za deficitarna obrtnička zanimanja u ukupnom iznosu od 162 milijuna kuna. Također, dodijeljeno je 940 potpora gospodarskim subjektima koji izvode naukovanje u ukupnom iznosu od preko 69 milijuna kuna. Sredstva za provedbu ovih aktivnosti osigurana su iz Europskog socijalnog fonda s minimalnim opterećenjem na državni proračun, čiji udio je iznosio 15%.
 
Kako su sredstva iz Operativnog programa temeljem kojih je resorno Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike odobrilo financiranje navedenih aktivnosti u prethodnom programskom razdoblju iskorištena, a operativni programi za razdoblje 2021. - 2027. još nisu odobreni od strane Europske komisije, nažalost, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja nije u mogućnosti raspisati nove natječaje za dodjelu stipendija i bespovratnih potpora gospodarskim subjektima. No s obzirom na to da navedeno programsko razdoblje uključuje i 2021. godinu, ako će biti moguće raspisati natječaje za navedene aktivnosti, izgledno je da će biti moguće i retrogradno financiranje nastalih troškova.
 
Napominjemo da Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja nije u mogućnosti utjecati na proces donošenja operativnih programa za buduće programsko razdoblje zbog činjenice da, sukladno djelokrugu nadležnosti, upravljanje navedenim procesom nije u nadležnosti ovog Ministarstva.

Sve daljnje relevantne informacije vezane za provedbu ovih aktivnosti pravovremeno će biti objavljene na našim mrežnim stranicama.

Stranica