Stažiranje državnih službenika Ukrajine, Moldavije i Gruzije u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/documents/stažiranje službenika.jpg
U okviru projekta “Regional Project on DCFTA implementation in Ukraine, Moldova and Georgia” u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta od 3. do 14. lipnja 2019. održan je dvotjedni program stažiranja za državne službenike Ukrajine, Moldavije i Gruzije.

Projekt provodi Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u suradnji s GIZ-om (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit) s ciljem olakšavanja provedbe Sporazuma o pridruživanju između EU-a i Ukrajine, Gruzije i Moldavije putem jačanja kapaciteta javne uprave. S obzirom da je tema stažiranja bila slobodna trgovina, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta uključilo se u projekt te je organizirano niz zanimljivih predavanja.

Predavanja su uključivala teme kao što su pravo poslovnog nastana i sloboda pružanja usluga, usklađivanje nacionalnog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU u području javne nabave, kontakt točka za proizvode (PCP), informacijski sustav tehničkih propisa (TRIS), mreža SOLVIT i politika zaštite potrošača. Službenici Državnog inspektorata održali su predavanje vezano uz nadzor tržišta i  RAPEX sustav. Glavni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta g. Damir Kaufman održao je predavanje vezano uz digitalizaciju poslovnih procesa. Proces pristupanja Republike Hrvatske Europskoj Uniji i naučene lekcije tijekom istog, stažistima je prezentirala savjetnica predsjednika Vlade RH, gđa Dubravka Vlašić Pleše.
U okviru stažiranja organizirana su i predavanja od strane stručnjaka Hrvatskog zavoda za norme, Državnog zavoda za mjeriteljstvo i Hrvatske akreditacijske agencije.

Stranica