Sektor zgradarstva ima veliki potencijal za energetske uštede

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/55686583b7a84.jpg

„Zgradarstvo je jedan od ključnih sektora u provođenju niskougljičnog razvoja. Energetskom obnovom zgrada i kuća moguće je znatno smanjiti emisije CO2 i potrošnju energenata čime se građanima omogućuje veća kvaliteta života te niži troškovi grijanja, hlađenja i električne energije. Poticanjem projekata energetske učinkovitosti u zgradarstvu pokrećemo i novi investicijski ciklus što znači nove poslove i radna mjesta za građevinske tvrtke i obrte.“ – izjavila je pomoćnica ministra zaštite okoliša i prirode Marija Šćulac Domac na današnjoj radionici o izradi i provedbi Strategije niskougljičnog razvoja Hrvatske održanoj za predstavnike sektora zgradarstva u suradnji s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja.

Nositelj izrade Strategija niskougljičnog razvoja Hrvatske za razdoblje do 2030. s pogledom do 2050. je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. Strategija je važna za razvoj Hrvatske jer se njena provedba proteže kroz sektore energetike, industrije, prometa, zgradarstva, poljoprivrede, šumarstva i gospodarenja otpadom te je u njenu izradu potrebno uključiti sve zainteresirane javnosti. Treća po redu radionica održana je na temu zgradarstva.

Zgradarstvo je, naime, sektor koji ima najveće potencijale u uštedi energije i povećanju energetske učinkovitosti. U Europskoj uniji energija utrošena u zgradarstvu čini 40% ukupno potrošene energije i 36% emisija CO2. EU je kao cilj postavila smanjenje energetske potrošnje od 27% do 2030. I Hrvatska u zgradarstvu može znatno smanjiti emisije CO2. Većina zgrada i kuća u Hrvatskoj je sagrađena do kraja osamdesetih i ima slabu ili nikakvu toplinsku izolaciju. Samo u zgradama se, primjerice, danas u Hrvatskoj troši više od 42,3% od ukupne potrošnje energije.

Kako bi pospješila energetsku učinkovitost u sektoru zgradarstva Vlada je lani donijela programe obnove višestambenih zgrada i obiteljskih kuća a ove godine po prvi put raspisan je i javni natječaj za obnovu komercijalnih zgrada – hotela, ureda i sl.

Za projekte u sklopu Programa energetske obnove višestambenih zgrada Fond je osigurao 100 milijuna kuna. Na natječaj za energetsku obnovu zgrada pristigle su 262 važeće prijave, što je tri puta više nego lani. Za obnovu kuća ove je godine osigurano novaca dovoljnog za obnovu 10.000 kuća, a na javni poziv mogu se javiti svi građani po pojednostavljenoj proceduri. Za obnovu komercijalnih zgrada Fond je osigurao 25 milijuna kuna. Na natječaj za te poticaje pristiglo je oko 500 prijava.

Strategija niskougljičnog razvoja bit će temeljni dokument u području ublaženja klimatskih promjena ali i krovna gospodarska, razvojna i okolišna strategija. Strategija će otvoriti prilike da se inovacijama, prijenosom naprednih tehnologija i strukturnim promjenama potakne rast gospodarstva, a velike promjene dogodit će se upravo u sektoru zgradarstva.



Stranica