Sastanak ministra Ćorića i župana Anušića

Slika /slike/Vijesti/2021/Sastanak Osijek.jpg

Ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić danas su održali radni sastanak na temu iskorištavanja potencijala geotermalnih izvora te projekta izgradnje Regionalnog centra za gospodarenje otpadom “Orlovnjak”. Uz suradnike ministra i župana, na sastanku su sudjelovali i gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić, te Marijan Krpan, predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike.

Ministar Ćorić izrazio je zadovoljstvo što je lokalna samouprava u Osječko-baranjskoj županiji prepoznala potencijal geotermalnih izvora, te čini značajne iskorake, prije svega u analizi lokacija.
 
“Agencija za ugljikovodike radi na procjeni potencijalnih geotermalnih točaka u cijeloj Hrvatskoj, kojih je oko 40, a dio njih je i na ovom području. Naša je ideja da se iduće godine krene u ispitivanje njihovog potencijala te stvaranje rang-liste potencijala i namjene geotermalnih voda koje se mogu koristiti za toplinarstvo, poljoprivredu, proizvodnju električne energije i zdravstveni turizam”, naglasio je ministar Ćorić.
 
Župan Anušić izvijestio je kako je završena višegodišnja studija koja obuhvaća ispitivanje potencijala geotermalnih izvora na području županije, a sufinancirana je novcem Europskih fondova.
 
“Sada idemo dalje, u skladu sa smjernicama Europske unije, koja korištenje takvih izvora namjerava intenzivno podupirati iz svojih fondova”, dodao je župan Anušić.
 
Ministar Ćorić ovom je prilikom potvrdio i kako Vlada, u skladu sa svojom politikom održivog gospodarenja otpadom, u potpunosti podupire projekt izgradnje Regionalnog centra za gospodarenje otpadom "Orlovnjak" u blizini Antunovca. “Imajući u vidu da je izrada dokumentacije u finalnoj fazi, u iduće četiri godine mogla bi početi probna faza rada tog Centra”, izjavio je ministar Ćorić.
 
“Centar za gospodarenje otpadom “Orlovnjak” nastavlja svojom dinamikom, a po završetku će omogućiti gospodarenje otpadom u skladu s europskim standardima i propisima”, izjavio je župan Anušić.

Stranica