Rovinj okupio vodeće HR stručnjake

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/downloaded/HR Days naslovna.jpg

Sedmi puta po redu, Konferencija HR Days okupila je u Rovinju vodeće HR stručnjake. Ovogodišnja Konferencija u organizaciji MojPosao, najveća je do sada, sa više od 450 sudionika te predstavlja najveće regionalno okupljanje stručnjaka iz područja upravljanja ljudskim resursima.

Kao predstavnica Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, pomoćnica ministra Ana Mandac sudjelovala je prvog dana Konferencije na Okruglom stolu. O izuzetno aktualnoj temi, manjku domaće radne snage i potrebi uvoza stranih radnika, na panelu su, također, raspravljali i predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja, ispred Visokog učilišta Algebra Hrvoje Balen, direktorica ljudskih potencijala tvrtke Infobip Nathalie Lerotić Pavlik te znanstvena suradnica s Ekonomskog Instituta Zagreb Iva Tomić. Poseban osvrt na temu Okruglog stola s pozicije stranih radnika okupljenima su prezentirali Lika Dzhonova, voditeljica odjela uspjeha klijenata tvrtke Infobip i Ignas Gargalevicus, voditelj digitalnog marketinga kompanije FOREO.

 

Gordana Deranja komentirala je kako je uvoz radne snage, nažalost, nužnost jer radna snaga u Hrvatskoj stari, nije produktivna. Jedino rješenje, prema riječima Deranje, je u potpunoj reviziji obrazovnog sustava koji mora biti kompatibilan zahtjevima tržišta. O problemu hrvatskog obrazovnog sustava govorio je i Hrvoje Balen naglasivši kako su obrazovne institucije zapustile svoju ulogu u privlačenju mladih iz inozemstva da studiraju te nastave raditi i živjeti u Hrvatskoj. Napomenuo je kako sva Sveučilišta u Hrvatskoj broje tek 2000 stranih studenata što je poražavajuće. Nathalie Lerotić Pavlik govorila je o aktivnosti tvrtke Infobip vezanima uz pronalazak stručnih radnika koji su im neophodni za svakodnevno poslovanje. Izrazila je želju za jačom suradnjom sa obrazovnim i državnim institucijama.

 

„Poslodavci konstantno upozoravaju kako su kvalifikacije naših mladih koji izlaze iz sustava formalnog obrazovanja, bilo srednjoškolskog bilo visokoškolskog, neadekvatne i kako ne zadovoljavaju njihove potrebe, a sada je sve prisutniji problem da ne mogu naći niti radnika kojeg bi zaposlili i osposobili za obavljanje konkretnih poslova. S tim u svezi želim istaknuti kako je izuzetno važno da se poslodavcima omogući da preuzmu svoj dio odgovornosti u stvaranju kvalitetnih kadrova i to na način da u što je većoj mjeri na svim mogućim razinama sudjeluju u njihovom obrazovanju kroz prikladne modele učenja temeljenog na radu. Također, partnerstvo između ključnih dionika izuzetno je važno ukoliko želimo kvalitetno strukovno obrazovanje, visokoškolsko obrazovanje pa i cjeloživotno učenje, jer samo sinergijskim djelovanjem svih dionika-resornih ministarstava, strukovnih komora, pružateljima obrazovanja i poduzetnika kao i usmjerenošću na ostvarivanje zajedničkih ciljeva možemo osigurati poduzimanje konkretnih i relevantnih mjera koje mogu unaprijediti obrazovni sustav. Jedino rješenje za navedeni problem je uspostava modernog sustava strukovnog obrazovanja koji će uvažavati potrebe gospodarstva, kroz provedbu što većeg dijela obrazovnog programa u poduzećima i obrtima, ali i prilagodbu upisnih kvota potrebama gospodarstva“, istaknula je pomoćnica ministra Ana Mandac.

 

Lika Dzhonova i Ignas Gargalevicius složili su se kako odlazak mladih iz neke zemlje ne treba gledati negativno. Oboje su istakli kako su svojim dolaskom i radom u Hrvatskoj imali priliku upoznati mnoge vrijedne ljude te mnogo naučiti o našoj kulturi i radnoj atmosferi.



Stranica