Rješenje i novac za sanaciju bala osigurali smo prije 2 godine

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/561fbb6f6d706.jpg

Izjave gradonačelnika Habuša koje bi trebale potkrijepiti tezu da Ministarstvo ili Fond  'zavlače rješenje problema na Brezju' u potpunosti odbacujemo kao neistinite. Radi potpunosti informacije i jasnog utvrđivanja tko u ovoj priči 'zavlači'  ističemo i da je Zahtjev grada VŽ za sufinanciranjem zaprimljen dana 28. rujna 2015. godine. Što je gradonačelnik radio zadnje dvije godine, budući da otprilike toliko ima informaciju da je Fond spreman sufinancirati sanaciju uz uvjet da grad poštuje zakonom propisane korake?  

Ne ulazeći u razloge iznošenja neistinitih tvrdnji, ističemo da problem u Brezju u periodu 2012. do danas nije riješen isključivo zbog gradonačelnika Habuša i njegovog odbijanja da postupi po zakonima RH i sklopi ugovor s Fondom kojim osigurava financiranje sanacije Brezja u visini 60% od procijenjenih 115 milijuna kuna. O spremnosti Fonda za sufinanciranje pod ovim uvjetima Grad VŽ obaviješten je višekratno a pisanim putem dopisom od 14. srpnja 2014. godine.

Od samog početka ministar Zmajlović govori da Ministarstvo i Fond žele rješenje problema koji opterećuje građane Varaždina koje oni ničime nisu skrivili niti zaslužili. Fond je pisanim očitovanjima potvrdio spremnost za sufinanciranje a ministar i pisanim i usmenim izjavama to i prenio. Novac je osiguran u proračunu Fonda a jedini uvjet postavljen pred vodstvo grada Varaždina kako bi novac i povukao je da napravi potrebne zakonom propisane korake koji su preduvjet da se na zakonit i transparentan način sklopi ugovor s Fondom.

Sve navedeno višekratno je u pisanom obliku poslano i gradonačelniku Habušu:

  1. Tvrdimo da davanje koncesije za sanaciju Brezja nije zakonito i naglašavamo da Fond neće niti ne može sufinancirati 'koncesiju'.
      - dopis Fonda prema Gradu VŽ od 25. studenog 2013.
      - dopis Fonda prema Gradu VŽ od 7. siječnja 2014.
      - dopis Ministarstva prema gradu VŽ od 20. svibnja 2014.
      - dopis ministarstva financija gradu VŽ od 5.  listopada 2015.
  2. Izražavamo spremnost Fonda da u visini od 60% sufinancira trošak sanacije; pozivamo na sklapanje Ugovora o sufinanciranju nakon što grad ispuni zakonske obaveze koje prethode sklapanju ugovora a od kojih je ključna raskid postupka davanje koncesije i provođenje javnog natječaja za sanaciju.
      - dopis od 14. srpnja 2014.

I na koncu prenosim dio izjave ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića: 'Rješenje i novac za sanaciju bala osigurali smo pred dvije godine. Jedini razlog zašto novac nije povučen je gradonačelnik Habuš koji uporno odbija poduzeti zakonom propisane korake koji omogućuju sklapanje ugovora o sufinanciranju s Fondom. Govorimo o 60% iznosa od 115 milijuna kuna. Mogli smo ranije uzeti stvar u ruke države i sami maknuti bale ali to znači da nema sufinanciranja i da 115 milijuna kuna padne na teret Varaždincima. Ja takvu odluku nisam želio donijeti i trpio sam ponašanje gradonačelnika sve dok postoji i najmanja šansa da provede natječaj koji bi omogućio sufinanciranje. Vjerovao sam da nam je  zajednički interes dobrobit građana Varaždina. No očigledno gradonačelnik Habuš ima neki potpuno drukčiji interes.'

 

 



Stranica