Riperaj u Rijeci pozitivan primjer ponovne upotrebe predmeta

Slika /slike/Vijesti/Potpisivanje ugovora Sortirnica i obilazak Riperaja (14).JPG
Radionica za popravak sitnih predmeta Riperaj otvorena u listopadu 2019. godine u Rijeci mjesto je gdje građani mogu besplatno popraviti neispravne kućanske uređaje, razbijeni i oštećeni namještaj, odjeću, igračke i slično uz pomoć majstora koji posjeduju potrebna znanja i vještine.
 
To je prvi projekt takve vrste u Hrvatskoj,  a osnovni mu je cilj smanjenje količine otpada popravkom i ponovnom upotrebom postojećih predmeta. Korisnici u prostoru površine 121 m2 od stručnjaka različitih profila mogu dobiti upute i savjete za samostalan popravak predmeta, a sve potrebne dijelove za popravak uređaja ili predmeta korisnici sami nabavljaju. Ujedno, prostor je i mjesto druženja te razmjene znanja i vještina.
 
U uređenju prostora i opreme Riperaja uz Komunalno društvo Čistoća sudjelovali su i lokalni mali poduzetnici koji su već korištene materijale ili dijelove opreme učinili funkcionalnima za potrebe uređenja Riperaja.
 
Kao dodatni, sadržaj, u Riperaju se nalazi i bezambalažni aparat na kojemu se mogu kupiti ekološki prehrambeni i neprehrambeni proizvodi (maslinovo i bučino ulje, vinski, alkoholni i jabučni ocat, ekološka sredstva za pranje i čišćenje, šamponi i slično).
 
Sve navedeno ima za cilj održivo gospodarenje otpadom što podrazumijeva sprječavanje nastanka otpada, ponovnu upotrebu predmeta, odvojeno prikupljanje otpada, recikliranje, korištenje otpada za dobivanje primjerice energije te zbrinjavanje i odlaganje otpada.
 
Odgovornijom i učinkovitijom uporabom resursa potiče se cirkularna ekonomija, odgovor suvremenog društva na brojne izazove zaštite okoliša, prirode, racionalne upotrebe energije i resursa te suočavanja s klimatskim promjenama.
 
Ministarstvo zaštite okoliša i energetike pozdravlja ovu, kao i sve druge inicijative u zajedničkom stvaranju zdravog, čistog i održivog okruženja.

Stranica