Regionalna radionica o smanjenju onečišćenja mora od plastičnog otpada u moru u mediteranskim zaštićenim područjima

Slika /slike/Vijesti/2021/Dubrovnik - Kos.jpg
Regionalna radionica “Smanjenje onečišćenja mora od plastičnog otpada u moru u mediteranskim zaštićenim područjima: Rezultati i postignuća projekta PB MPAs” održana je danas u Dubrovniku u organizaciji Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u suradnji sa projektnim partnerima.
 
Događaj se organizira s ciljem prijenosa znanja u okviru provedbe Interreg Projekta „PLASTIC BUSTERS MPAs: Očuvanje bioraznolikosti od plastičnog morskog otpada u zaštićenim morskim područjima Mediterana.“. Riječ je o projektu koji ima za cilj očuvanje biološke raznolikosti i očuvanje prirodnih ekosustava u pelagičkim i obalnim morskim zaštićenim područjima konsolidiranjem napora Mediterana protiv morskog otpada. Plastic Busters MPA okuplja 15 implementacijskih partnera i 17 pridruženih partnera iz 8 zemalja (Albanije, Cipra, Hrvatske, Francuske, Italije, Grčke, Slovenije i Španjolske).
 
Na današnjoj radionici prisustvovali su ravnateljica Uprave vodnoga gospodarstva i zaštite mora Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Elizabeta Kos, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, izaslanica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelena Lončarić te predstavnici zemalja uključenih u realizaciju projekta, kao i Europske komisije.
 
„Morski okoliš predstavlja vrijedan i važan prirodni resurs koji ima veliku ulogu u našim gospodarstvima, ali i važnu ulogu u sprečavanju degradacije bioraznolikosti te u prilagodbi klimatskim promjenama. Iz tog je razloga naša primarna dužnost i obaveza zaštiti ga i omogućiti uvjete za postizanje i održavanje dobrog ekološkog stanja. I dalje je najveći izazov prekogranični karakter morskog otpada, odnosno činjenica da morski otpad ne poznaje granice te su potrebne usuglašene, zajedničke i koordinirane aktivnosti zemalja koje dijele Sredozemno more.“, kazala je ravnateljica Kos.
 
Uz današnju radionicu, od 12. do 14. listopada se održava i Regionalni trening jačanja kapaciteta i prijenosa znanja Plastic busters MPAs u praćenju otpada u moru. U okviru treninga u dubrovačkom akvatoriju (na relaciji Dubrovnik-Lopud) prikupljat će se i uzorkovati otpad iz mora te će se analizirati u Laboratoriju Sveučilišta u Dubrovniku (UNIDU). Trening se provodi u suradnji s Obalnom stražom RH, školskim brodom "Faust Vrančić" te sa sveučilištima UNIDU iz Hrvatske, UNISI iz Italije, Institutom za oceanografiju i ribarstvo iz Splita, Institutom RB-Centrom za istraživanje mora iz Rovinja.
 

Stranica