Radna skupina na čelu s državnim tajnikom Čikotićem obišla lokaciju Dina Petrokemije

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/58f7962b2bde0.jpg

Radna skupina Ministarstva zaštite okoliša i energetike na čelu s državnim tajnikom Antom Čikotićem danas je obišla lokaciju Dina Petrokemija u Omišlju. Ministarstvo je pokrenulo postupak za proglašenje lokacije Dina Petrokemije crnom točkom čime će se omogućiti sanacija lokacije EU sredstvima.

Uz državnog tajnika Čikotića, u radnoj skupini su bili pomoćnik ministra za inspekcijske poslove Dario Matanović, predstavnici inspekcija zaštite okoliša te inspekcije zaštite od požara MUP-a, načelnica Općine Omišalj Mirela Ahmetović sa suradnicima, stečajna upraviteljica stečajne mase Marija Ružić te predstavnici ostalih nadležnih institucija.

Cilj obilaska je bio utvrditi razinu sigurnosti tog postrojenja, vidjeti koji su daljnji koraci koje je potrebno poduzeti ne samo vezano uz postupak proglašenja lokacije crnom točkom nego i za osiguranje kvalitetne zaštite tog prostora na kojemu se trenutno nalaze tvari koje su ostale nakon prestanka rada pogona.

Došli smo da utvrdimo činjenično stanje sa stručnim službama Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva unutarnjih poslova i ostalih stručnih službi. Pred nama je sezona i bitno je osigurati ovaj prostor. Primjerice, treba staviti u funkciju hidrantsku mrežu i to će se učiniti jer nam je sigurnost najvažnija. Paralelno ćemo raditi na svim ostalim aktivnostima vezano uz proglašenje lokacije crnom točkom“ – rekao je državni tajnik Ante Čikotić.

Naglasio je kako je već izrađen projektni zadatak te je sljedeći korak javna nabava za studiju koja će utvrditi činjenično stanje i bit će podloga za proglašenje lokacije Dina Petrokemije u Omišlju crnom točkom, a čime će se omogućiti korištenje Eu sredstava za sanaciju lokacije.

„Uvijek sam zadovoljna kada institucije pokaže volju da surađuju s lokalnom zajednicom i pokažu brigu za ljude i okoliš u njoj“ – istaknula je načelnica Općine Omišalj Mirela Ahmetović.



Stranica