Provjera inovativnog koncepta PoC8 Financiranje istraživačko-razvojnih projekata

Slika /arhiva_gospodarstvo/dokumenti/PoC8.jpg
Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta i dalje aktivno radi na promociji, poticanju i financiranju istraživačko-razvojnih aktivnosti u Republici Hrvatskoj. Ovih će dana Ministarstvo isplatiti drugi dio potpore za 21 korisnika koji su podnijeli izvještaje u iznosu 2.454.035,43 kuna u okviru provedbe Programa dodjele državnih potpora za provjeru inovativnog koncepta – PoC8.

Ukupno je na javnom pozivu bilo zaprimljeno 157 prijava, a nakon provedene evaluacije i sukladno raspoloživom proračunu ugovorena su 83 projekta. Odobreni iznos bespovratnih sredstava je 32.579.128,53 kuna. Provedba projekata je započela 1. prosinca 2019. Isplata se vrši u dva dijela. Prvi dio potpore u iznosu od 22.675.073,46 kuna isplaćen je nakon potpisivanja ugovora, dok se drugi dio isplaćuje nakon provedbe pola projekta i evaluacije izvještaja.

Radi se o programu koji zajednički provode Ministarstvo i Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO). Cilj Programa je podrška inovacijama u ranoj fazi istraživanja kako bi se osigurao pred-komercijalni kapital za tehničku i komercijalnu provjeru inovativnog koncepta te jačanje kapaciteta i sposobnosti privatnog sektora za istraživanje, razvoj i inovacije. PoC predstavlja prvi korak u istraživačko-razvojnom ciklusu i omogućuje stvaranje zalihe istraživačko-razvojnih projekata.

To je nastavak kontinuiranih aktivnosti Ministarstva i HAMAG-BICRO-a kako bi poduzetnici što više provodili istraživačko-razvojne aktivnosti koje su od izuzetnog značaja za stvaranje novih proizvoda i usluga, kreiranje održivih radnih mjesta te u konačnici unaprjeđenja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva.

Stranica