Projektima energetske učinkovitosti potičemo građevinski sektor

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/557a9c03061b8.jpg

„Za projekte energetske učinkovitosti i zaštite okoliša 2015. osigurali smo 600 milijuna kuna poticaja. Velik dio tih poticaja usmjerili smo u sektor zgradarstva. Energetski obnavljamo kuće, zgrade i komercijalne zgrade. Time čuvamo okoliš, štedimo energiju, građanima povećavamo kvalitetu života i tvrtke činimo konkurentnijima. No, što je još važnije stvaramo poslove za građevinske tvrtke i obrte čime doprinosimo stvaranju novih radnih mjesta.“ –izjavio je na sinoćnjoj tribini o projektima energetske učinkovitosti održanoj u zagrebačkom Trnju ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Četvrtu po redu tribinu za građane na području Zagreba organizirali su Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ovaj i idući tjedan održat će se tribine u Sesvetama (12.6.), Trešnjevci (16.6.) i Susedgradu (18.6.). Na tribini se govorilo i o gospodarskom značaju projekata energetske učinkovitosti, a posebno u sektoru zgradarstva.

U Europskoj uniji energija utrošena u zgradarstvu čini 40% ukupno potrošene energije. EU je kao cilj postavila smanjenje energetske potrošnje od 27% do 2030. I Hrvatska u zgradarstvu može znatno smanjiti emisije CO2. Većina zgrada i kuća u Hrvatskoj je sagrađena do kraja osamdesetih i ima slabu ili nikakvu toplinsku izolaciju. Samo u zgradama se, primjerice, danas u Hrvatskoj troši više od 42,3% od ukupne potrošnje energije. A energetskom obnovom kuća i zgrada potiče se novi investicijski ciklus. Prema podacima Europske komisije na milijun eura uloženih u energetsku obnovu u sektoru zgradarstva, održava se ili stvori oko 14 radnih mjesta.

Poslove energetske obnove kuća i zgrada obavljaju hrvatski obrtnici i tvrtke, uglavnom lokalni, pa je učinak na gospodarstvo vidljiv. Čuvaju se postojeća i omogućuje otvaranje novih radnih mjesta. Uz to, projekti koji su namijenjeni poslovnom sektoru, poput energetske obnove komercijalnih zgrada, omogućuju niže troškove te uvođenje modernih 'zelenih' tehnologija. Naime, energetskom obnovom poslovnih prostora tvrtke postaju konkurentnije jer im se smanjuju troškovi poslovanja.

Kako bi pospješila energetsku učinkovitost u sektoru zgradarstva i potaknula novi građevinski investicijski ciklus, Vlada je lani donijela programe obnove višestambenih zgrada i obiteljskih kuća. Ove godine po prvi put raspisan je i javni natječaj za obnovu komercijalnih zgrada – hotela, ureda i sl. Svi pozivi i natječaji privukli su veliki interes građana i poduzetnika te će se nastaviti i iduće godine.



Stranica