Projektima energetske obnove kuća i zgrada do novih radnih mjesta

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/55b2119ae53cf.JPG

„Obišli smo jednu od najuspješnijih domaćih tvornica energetski učinkovite stolarije čiji se proizvodi ugrađuju u kuće koje energetski obnavljamo. Zahvaljujući rastu energetske obnove kuća, zgrada, hotela i škola raste potražnja za proizvodima domaćih tvrtki poput Ilsada. To je primjer kako projektima energetske obnove potičemo rast proizvodnje domaćih tvrtki. Od 2012. do danas pokrenuli smo projekte energetske učinkovitosti vrijedne 2,2 milijarde kuna koji su rezultirali obnovom brojnih domova građana, većom kvalitetom života kroz niže troškove energenata, očuvanjem postojećih i otvaranjem novih zelenih radnih mjesta“ – izjavio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović nakon današnjeg obilaska tvornice Ilsad u Ozlju.

Ministar je tvornicu obišao s direktorom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Svenom Müllerom i suvlasnikom Ilsada Stjepanom Hrastovom. Tvrtka je osnovana 1993. i danas je jedan od vodećih proizvođača ALU i PVC stolarije u Hrvatskoj. Iako tvrtka u prosjeku izvozi 20 do 35% proizvodnje i to uglavnom na visokozahtjevno tržište Njemačke, lani je izvoz smanjen zbog veće potražnje na domaćem tržištu.

Čak 40% svih odobrenih zahtjeva za energetsku obnovu kuća odnosi se na zamjenu stolarije, a dosad je odobreno sufinanciranje za zamjenu stolarije za 1.700 kuća. Nakon što obradimo sve zahtjeve očekujemo da će taj broj biti i dva do tri puta veći. To je značajan broj za tvrtke poput ove u kojoj smo danas, a velik interes građana i činjenica da se program Vlade provodi do 2020. svakako je poticaj za stvaranje dugoročnih poslovnih planova“ – izjavio je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller.

U tvrtki Ilsad zaposlena su 63 radnika. Zahvaljujući visokim tehnološkim standardima i inovacijama tvrtka je već 20 godina prisutna na europskom tržištu. Uz energetski učinkovite materijale, Ilsad posjeduje i licencu za proizvodnju visokokvalitetnih protueksplozivnih i protupropucavajućih elemenata – prozore, stijenki i vrata. Taj asortiman ugrađuje se u brojne objekte NATO pakta i američke vojne baze u Europi.

Porasla je potražnja za našim energetsko učinkovitim materijalima zbog rasta projekata energetske obnove. Zbog toga iduće godine planiramo povećati proizvodnju, sagraditi novu proizvodnu halu i zaposliti nove radnike. Proizvodi tvrtke trenutno se ugrađuju u kuće koje se energetski obnavljaju, a cilj je da se proširimo na zgrade, škole i vrtiće“ – izjavio je suvlasnik tvrtke Ilsad Stjepan Hrastov.

Od 2012. do danas projektima energetske učinkovitosti obuhvaćeno je 15.000 obiteljskih kuća i 344 višestambenih zgrada. Zahvaljujući tome 67.500 građana stanuje kvalitetnije i ima niže troškove režija.Energetski se obnavlja 265 nestambenih javnih objekata – vrtića, škola, domova zdravlja, muzeja te 69 komercijalnih objekata. Energetskom obnovom kuća i zgrada uštede na energentima kreću se od 30 do 60%.

Energetsku obnovu provode domaći obrtnici i tvrtke - to je snažan impuls za gospodarski rast, očuvanje postojećih i otvaranje novih zelenih radnih mjesta, posebno u ranjivom građevinskom sektoru.



Stranica