Projekti energetske učinkovitosti, zaštite okoliša i gospodarenja otpadom važni za okoliš, građane i gospodarstvo

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/54e33d74cbd8a.JPG

"Projekti u našim prioritetnim područjima, energetskoj učinkovitosti, zaštiti okoliša i gospodarenju otpadom, imaju jasne, mjerljive učinke na poboljšanje života građana i na gospodarstvo. Građani ih vide kroz čisti okoliš, povećanje kvalitete života i smanjenje troškova. Gospodarstvo kroz investicije i očuvana radna mjesta. Ove godine osigurali smo 600 milijuna kuna za sufinanciranje projekata. To je preko 1,2 milijarde kuna investicija, to je posao našim obrtnicima i građevinskom sektoru" - rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović danas u Rijeci.

Ministar je predstavio programe energetske učinkovitosti i zaštite okoliša u 2015. godini za koje je u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurano 600 milijuna kuna, a projekti će se sufinancirati sa 40 do 80% bespovratnih sredstava.

Bespovratna sredstva Fonda mogu se dobiti za energetsku obnovu obiteljskih kuća, višestambenih zgrada, zgrada komercijalnog sektora. Po prvi puta ove godine pokrenut je i program sufinanciranja projekata obnovljivih izvora energije u turističkom sektoru.

"Samo kroz Vladin program energetske obnove obiteljskih kuća u ovoj godini i do 10.000 građana ima mogućnost poboljšati uvjete života i smanjiti troškove za režije. Vjerujem da će na području ove županije, kao i Grada Rijeke, veliki interes biti i za naš novi program za turistički sektor kroz koji hoteli, kampovi, ali i privatni iznajmljivači apartmana mogu dobiti sredstva za, primjerice, solare, kotlove na biomasu, dizalice topline, te ostvariti značajne uštede energije"- rekao je ministar Zmajlović.

Direktno građanima namijenjen je i novi program sufinanciranja kupnje energetski učinkovitih kućanskih uređaja, odnosno uređaja energetskog razreda A+++. To će se odnositi na kupnju perilice rublja, sušilice rublja, perilice posuđa, hladnjaka, zamrzivača i hladnjaka sa zamrzivačem.

Planira se sufinanciranje kupnje 10.000 uređaja, a javni poziv predviđen je u svibnju. Nastavljaju se i projekti energetske učinkovitosti u prometu te će se građanima i pravnim osobama sufinancirati kupnja električnih i hibridnih vozila, sufinanciranje projekata čistijeg transporta u javnom prijevozu, kao i treninzi eko vožnje za tvrtke i obrtnike, a od ove godine i građane.

Uz projekte energetske učinkovitosti ministar je naglasio značaj projekata u gospodarenju otpadom istaknuvši da je uvođenje cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u Hrvatskoj prioritet bez alternative. Ministar Zmajlović danas je u Rijeci sudjelovao na prezentaciji mobilnih reciklažnih dvorišta. Izrazivši zadovoljstvo dosadašnjim aktivnostima na uvođenju primarne selekcije, istaknuo da je Rijeka primjer drugim velikim gradovima kako raditi.

"Da bi građani razdvajali otpad, nije dovoljno samo osigurati spremnike, zelene otoke, reciklažna dvorišta - jednako važno jest da im oni budu dostupni. Projekti poput nabave mobilnih reciklažnih dvorišta građanima omogućuju razvrstavanje otpada u blizini domova" - istaknuo je ministar Zmajlović.

Osim na uvođenju primarne selekcije, radi se i na sanacijama odlagališta, a centar za gospodarenje otpadom Marišćina, prvi izgrađeni u Hrvatskoj, trenutno je u probnom radu te se otvaranje očekuje u lipnju.

Uvođenjem cjelovitog sustava gospodarenja otpadom smanjit će se količina otpada na odlagalištima, a povećati reciklaža. Otpad se više neće kao do sada odlagati i u najboljem slučaju samo prekriti zemljom, već će se korisne sirovine poput stakla, PET-a, metala, odvajati, ponovno koristi, vratiti u industriju. To će rezultirati povećanjem razine zaštite okoliša, kvalitete života stanovnika, te otvaranjem mogućnosti za razvoj gospodarstva u sektoru gospodarenja otpadom i reciklaže.



Stranica