Projekt Nexe Grupe CO₂NTESSA uvršten na Listu strateških investicijskih projekata RH

  • Slika /slike/Vijesti/2022/Nexe 4.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović posjetio je danas tvornicu Nexe d.d. u Našicama a povodom objave uvrštenja projekta Nexe Grupe CO2NTESSA na Listu strateških investicijskih projekata Republike Hrvatske.
 
Održan je radni sastanak na kojem su, uz ministra Filipovića, sudjelovali Veleposlanik SR Njemačke dr. Christian Hellbach, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, gradonačelnik Grada Našica Krešimir Kašuba, predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan, predsjednik Uprave Plinacra Ivica Arar, dekan Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Vladislav Brkić, partneri NEXE-a d.d. na projektu CO₂NTESSA član Uprave Frank Ruoss i direktor poslovnog razvoja i prodaje Philip Glörfeld iz Thyssenkruppa, kao i predstavnici Uprave NEXE d.d. Tema sastanka bile su aktualne informacije o projektu CO₂NTESSA ali i o ostali projekti NEXE Grupe usmjereni na dekarbonizaciju, zelene i energetske tranzicije poslovanja. Tako je na sastanku uzvanicima prezentiran i projekt korištenja recikliranog građevinskog otpada. 
 
„Danas smo u Našicama kako bi pružili punu podršku projektu CO₂NTESSA, a riječ je o projektu koji će omogućiti dugoročnu konkurentnost Nexe Grupe ali i pridonijeti dekarbonizaciji Hrvatske i cijele Europe. Naime, oko 4% svih emisija u EU dolazi iz cementne industrije, a ovo je pravi način da se korištenjem suvremenih tehnologija da veliki doprinos dekarbonizaciji. Vlada RH uvrstila je u 9. mjesecu ovaj projekt na Listu strateških investicijskih projekata Republike Hrvatske zbog njegove iznimne važnosti za postizanje dekarbonizacije i dugoročne konkurentnosti ovog kraja, ali i Hrvatske u cjelini. U realizaciju ovog projekta aktivno su uključeni i Agencija za ugljikovodike te Plinacro. Podrška ovom projektu samo je još jedan jasan pokazatelj kako Vlada RH kontinuiranim radom utječe i stvara okvir za povoljnu investicijsku klimu, odnosno za postavljanje Hrvatske kao još jače investicijske destinacije“, izjavio je tom prigodom ministar Filipović.
 
Projekt CO₂NTESSA, s procijenjenom vrijednošću od 400 milijuna EUR, predstavlja jednu od najvećih planiranih investicija u industriju u Hrvatskoj. Cilj projekta je modifikacija proizvodnje klinkera i proizvodnja cementa bez CO₂ u atmosferu od 2029. godine, čime se postavlja temelj za održivu i troškovno učinkovitu proizvodnju cementa s nultom stopom emisije stakleničkih plinova. Projekt CO₂NTESSA u sinergiji je s projektom GT CCS kojeg provode Agencija za ugljikovodike i Plinacro, a koji uključuje obnovu postojećeg cjevovoda za transport uhvaćenog CO₂ iz NEXE cementare i izgradnju infrastrukture za skladištenje CO₂.

Stranica