Prijedlog Strategije niskougljičnog razvoja RH upućen u javnu raspravu

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/5954dc5987cc7.jpg

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike uputilo je u javnu raspravu Nacrt prijedloga Strategije niskougljičnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje do 2030. godine s pogledom na 2050. godinu.

U javnoj raspravi je i Strateška studija utjecaja na okoliš Strategije niskougljičnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje do 2030. godine s pogledom na 2050. godinu.

Strategija niskougljičnog razvoja određuje put Republike Hrvatske prema konkurentnom gospodarstvu s niskom emisijom stakleničkih plinova. Strategija će biti temeljni dokument u području ublaženja klimatskih promjena, ali i krovna gospodarska, razvojna i okolišna strategija.

Ciljevi strategije temelje se na politici Europske unije za put prema niskougljičnom gospodarstvu u kojem je cilj smanjenje emisija stakleničkih plinova 80-95% do 2050. godine. Taj je cilj EU-a definiran kroz dokument Plan puta za prijelaz na konkurentno niskougljično gospodarstvo do 2050. U skladu s time, u listopadu 2014. godine Europsko vijeće je usvojilo klimatsko-energetski okvir 2030. godine kojim postavlja cilj smanjenja emisija CO2 za 40% do 2030. godine, povećanje udjela obnovljivih izvora energije do 27% i indikativni cilj smanjenja energetske potrošnje 27%. Ciljevi smanjenja emisije stakleničkih plinova do 2030. godine i 2050. godine provodit će se u Republici Hrvatskoj u okviru političkog okvira koji je usvojila Europska unija.

Strategija se odnosi na sve sektore gospodarstva i ljudske aktivnosti, a osobito je vezana za energetiku, industriju, promet, poljoprivredu, šumarstvo i gospodarenje otpadom. Radi se o strategiji koja ima horizontalno djelovanje, ona je nadređena sektorskim strategijama, iako se operativno provodi kroz pojedine sektore. Ta strategija otvorit će prilike da se inovacijama, prijenosom naprednih tehnologija i strukturnim promjenama potakne rast gospodarstva.

E-savjetovanje traje do 16. srpnja 2017. godine, a Nacrt prijedloga Strategije niskougljičnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje do 2030. godine s pogledom na 2050. godinu nalazi se na portalu e-Savjetovanja na linku: https://esavjetovanja.gov.hr/Econ/MainScreen?entityId=5575.

Strateška studija je dostupna na linku: http://puo.mzoip.hr/hr/spuo/postupci-strateske-procjene-nadlezno-tijelo-je-ministarstvo-zastite-okolisa-i-energetike.html, a prijedlozi, mišljenje i primjedbe dostavljaju se na adresu elektroničke pošte: blanka.grahovac-guberina@mzoe.hr.

Javno izlaganje o Strateškoj studiji i nacrtu prijedloga Niskougljične strategije održat će se 28. lipnja 2017. godine u prostorijama Ministarstva, III. kat anexa Zagrebtower, Radnička cesta 80, Zagreb s početkom u 13,00 sati.

 



Stranica