Prigodnim "Sajmom vode - znanjem do promjene" obilježen Svjetski dan voda

  • Slika /slike/Svjetski dan voda plakat.png
  • Slika
  • Slika
Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. ožujka, od kada je na Konferenciji o okolišu i razvoju Ujedinjenih naroda u Brazilu 1992. godine predloženo njegovo utemeljenje. Na taj  dan usmjerava se pozornost svjetske javnosti na neku od aktualnih tema vezanih za vode.

Svjetski dan voda 2023. godine obilježava se pod motom: „Ubrzaj promjene-budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu!“ s ciljem usmjeravanja pozornosti javnosti na činjenicu da svatko od nas, i najmanjim doprinosom, može doprinijeti zaštiti i racionalnijem korištenju voda, a što je  potrebno učiniti bez odgađanja, između ostalog, i zbog sve prisutnijih posljedica klimatskih promjena.

Na nacionalnoj razini, ovaj važan dan obilježen je u zgradi Hrvatskih voda u Zagrebu prigodnim programom „Sajam vode – znanjem do promjena“ na kojem su u različitim radionicama vezanim uz vode sudjelovali učenici OŠ „Jure Kaštelana“, OŠ „Rapska“ i djeca iz Dječjeg vrtića „Iskrica“. Vodno gospodarstvo, na čelu s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, njeguje i edukativni program za najmlađe, objavljen je niz slikovnica o zaštiti i korištenju voda, te zaštiti od poplava, razvijene su edukativne igrice u okviru projekata Hrvatskih voda te se već tradicionalno organiziraju natječaji za škole. Ove godine učinjen je iskorak te je proširen natječaj pod nazivom „Hrvoje iz zavičaja - očuvanje voda i običaja" za literarne, likovne ili kombinaciju radova za učitelje i učenike hrvatske nastave u inozemstvu na temu ovogodišnjeg Svjetskog dana voda – „Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu“. “, a u okviru Sajma je održana izložba nagrađenih radova.

"Brigom za naše vode podižemo kvalitetu života hrvatskih građana danas, ali također osiguravamo da generacije iza nas mogu uživati u prirodnim bogatstvima kojima naša država obiluje. Zato smo današnji Svjetski dan voda obilježili u društvu naših najmlađih sugrađana, upravo te nove generacije koja već od malih nogu zna da svatko i najmanjim doprinosom može doprinijeti zaštiti i racionalnijem korištenju voda. Zbrajanjem svih naših doprinosa činimo Hrvatsku boljim mjestom za život, ali postajemo i kotačić u očuvanju vode na našem planetu", izjavio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović prilikom otvaranja Sajma.

U sklopu projekta „Mali čuvari voda“ održane su edukacijske radionice s učenicima osnovne škole u Petrinji. Svjetski dan voda 2023. obilježen je i danom otvorenih vrata laboratorija Instituta za vode „Josip Juraj Strossmayer“, na kojem su najmlađi imali priliku naučiti mnoge zanimljivosti o vodama, pogledati pod mikroskopom kap vode u cilju boljeg razumijevanja i predane zaštite voda i vodnog okoliša.
 
Svatko od nas doista može doprinijeti promjenama odnosa i navika vezanim za vode u obitelji, školi i zajednici, gradu ili državi. Zbrajanjem svih takvih malih doprinosa možemo donijeti promjenu i na globalnoj razini te tako biti „kotačić“ u očuvanju voda na našem planetu.
 
Budite i vi dio promjena koje želite vidjeti u svijetu, ubrzajmo promjene!
 

Stranica