Pri kraju gradnja kamenog mosta u Nacionalnom parku Mljet

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/56a22082010a8.JPG

'U našem prvom proglašenom morskom parku, Nacionalnom parku Mljet, pokrenuli smo niz projekata ukupno vrijednih oko 19 milijuna kuna s ciljem jačanja posjetiteljske infrastrukture. Među najznačajnijima je gradnja kamenog mosta koji će povezati obale Velikog jezera, a koja je pri samom kraju. Ovim projektima osigurat ćemo kvalitetnu uslugu posjetiteljima i omogućiti održivi razvoj lokalnom stanovništvu' – izjavio je pomoćnik ministra Nenad Strizrep povodom obilaska gradilišta kamenog mosta u Nacionalnom parku Mljet.

Gradilište mosta, na kojem se završetak radova očekuje za desetak dana, pomoćnik ministra Strizrep obišao je s ravnateljicom NP Mljet Martom Sršen Stražičić.

Gradnja mosta vrijedna je 2,2 milijuna kuna, a financiraju je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode kroz Projekt integracije u EU Natura 2000.

Gradnjom Velikog mosta spojit će se šetnica oko Velikog jezera te će time posjetiteljska infrastruktura napokon biti zaokružena cjelina. Istodobno, most će omogućiti brži pristup vlasnicima zemljišta s obje strane jezera, a u slučaju potrebe vatrogasci će brže moći stići na mjesto požara. Dosad su unutar spomenutog projekta oko šetnice duge 11 kilometara postavljene klupe za odmor posjetitelja, koševi za razvrstavanje otpada, nova pješačka signalizacija i interpretacijske table.

Gradnja mosta omogućena je zahvaljujući suradnji između Nacionalnog parka Mljet i Dubrovačke biskupije kako bi se omogućio kvalitetniji održivi razvoj čitavog otoka.

Na području parka u tijeku su i radovi na uređenju zgrada u zoni Pristaništa. Radi se i na uređenju šetnice na otočiću Sveta Marija koji je u vlasništvu Dubrovačke biskupije. NP Mljet pokrenuo je i projekt nabave ekološki prihvatljivijih vozila. To uključuje nabavu električnih automobila i elektro vlakića, a u planu je i nabava tri nova električna plovila za posjetitelje parka.

Sve projekte financiraju Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekti će se realizirati do početka sezone kako bi NP Mljet posjetitelje dočekao s novom infrastrukturom i sadržajima.

Nacionalni park Mljet, naše prvo morsko zaštićeno područje, već više od 50 godina oduševljava mnogobrojne posjetitelje bojama i mirisima netaknute prirode. Zeleni otok, poseban po slanom Velikom i Malom jezeru, ovih je dana dobio izvrsnu reklamu - britanski Telegraf Mljet i Palagružu svrstao je među 10 najljepših skrivenih lokacija za ljeto 2016. Zahvaljujući novim sadržajima gosti će moći potpunije uživati u ljepotama Mljeta.

 



Stranica