Predstavnici HUP-a, HOK-a i HGK na sastancima s ministrom Habijanom

  • Slika /slike/Vijesti/Sastanak HOK 1.jpeg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja danas su održani sastanci ministra Damira Habijana i suradnika s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske obrtničke komore te Hrvatske gospodarske komore.
 
Na sastanku s glavnom direktoricom Hrvatske udruge poslodavaca Irenom Weber i suradnicima, ministar Habijan razgovarao je na temu poreznog opterećenja s naglaskom na značajno porezno opterećenje gospodarstva u odnosu na druge države u EU. Razgovor se vodio i o cjenovnoj politici te izazovima u sektoru energetike, drvne industrije, tržišta rada i kapitala te drugim aktualnim temama. Sastanak je zaključen suglasnošću o podizanju produktivnosti, kao ključnim ciljem Ministarstva i HUP-a.
 
Dalibor Kratohvil, kao predsjednik Hrvatske obrtničke komore, predvodio je delegaciju HOK-a na današnjem sastanku s ministrom Damirom Habijanom. Teme su bile aktualnosti u obrtništvu, kao što su nastavak jačanja suradnje HOK-a i Vlade RH (koje se očituje i kroz pakete mjera pomoći te nastavak ograničavanja cijena energenata za obrtnike), nejednak položaj obrtnika (skrenuta pažnja na mlade obrtnike koji su opterećeni porezima i doprinosima), strukovno obrazovanje i zajednički razvojni projekti, ali i pojedinačni propisi koji otežavaju poslovanje pojedinim obrtničkim djelatnostima poput Zakona o trgovini i Zakona o državnoj imovini. Zaključeno je kako je obrtništvo važno za hrvatsko gospodarstvo i očuvanje i razvoj lokalnih sredina.
 
Ministar Habijan održao je sastanak i s Lukom Burilovićem, predsjednikom Hrvatske gospodarske komore i suradnicima. Tijekom sastanka osobit naglasak stavljen je na teme energetike, odnosno na problematiku vezano za toplinarstvo, izvanredne revizije tarifnih stavki za distributere plina te Program državnih potpora za sustav poticanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i visokoučinkovitih kogeneracija. Sastanak je zaključen razmatranjem mogućnosti otvaranja novog poziva za dostavu projektnih prijedloga „Znakovi kvalitete“  koji je proveden u okviru OPKK od rujna 2018. do lipnja 2020. godine, a bio je namijenjen mikro, malim i srednjim poduzećima s ciljem da stjecanjem znaka kvalitete povećaju svoju konkurentnost te doprinesu povećanju hrvatskih proizvoda i usluga na otvorenom tržištu.

Stranica