Predstavljeno GEM istraživanje za Hrvatsku za 2021.

Slika /slike/20220607_110526.jpg
Danas su u Hrvatskom novinarskom domu u Zagrebu predstavljeni rezultati novog istraživanja Global Entrepreneurship Monitor (GEM) za Hrvatsku za 2021. godinu.
Na predstavljanju istraživanja uvodno su se obratili državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Nataša Mikuš Žigman i direktor Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović, a prezentaciju rezultata pod nazivom „Što čini Hrvatsku (ne)poduzetničkom zemljom?“ predstavila je prof. dr. sc. Sanja Pfeifer iz Centra za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva.
 
Državna tajnica Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Nataša Mikuš Žigman u svojem govoru je istaknula da sudjelovanje Republike Hrvatske u najvećem svjetskom istraživanju poduzetništva Global Entrepreneurship Monitor od 2002. omogućava praćenje trendova i obrazaca poduzetničkih aktivnosti u Hrvatskoj, ali i usporedbu i analizu na europskoj i globalnoj razini.
„Radimo na tome da se maksimalno iskoriste sredstva Europske unije u smislu financiranja poduzetničkih projekata, ali i za provođenje istraživanja u cilju razvoja mjera za konkuretnost naših poduzetnika na globalnom tržištu. Posebnu pozornost posvećujemo poticanju istraživačko-razvojnih aktivnosti, financiranju kolaborativnih projekata znanosti i gospodarstva, komercijalizaciji inovacija na tržištu te digitalizaciji poslovanja. Ovim putem želim čestitati cjelokupnom timu CEPOR-a i voditeljici istraživačkog tima, prof. dr. sc. Slavici Singer na jubilarnoj 20-oj godini provođenja istraživanja. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja rado je partner u tom projektu, kako bi politika mogla krojiti mjere koje će osigurati još kvalitetniju poduzetničku klimu“, istaknula je državna tajnica Mikuš Žigman.
 
„Hrvatska udruga banaka partner je GEM istraživanja već niz godina i na taj način želimo doprinijeti stvaranju efikasnijeg okvira za jačanje poduzetništva u Hrvatskoj, koji će se oslanjati na spoznaje dobivene kroz međunarodno usporedivo istraživanje. Ove godine u Hrvatskoj je jedna od glavnih tema uvođenje eura, za koje očekujemo da će biti službeno potvrđeno početkom srpnja te da od nove godine postajemo 20-a članica eurozone. Hrvatski će poduzetnici profitirati od uklanjanja valutnog rizika i s time povezanih troškova zaštite od tečajnog rizika, zatim od nižih kamatnih stopa, nestanka transakcijskih troškova, tj. troškova mjenjačkih poslova. Svi navedeni pozitivni učinci uvođenja eura poboljšat će konkurentski položaj domaćih poduzeća i tako im otvoriti dodatni prostor za investicije i zapošljavanje“, izjavio je direktor Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović.
 
Predstavljajući rezultate najvećeg svjetskog istraživanja o poduzetništvu prof. dr. sc. Sanja Pfeifer, naglasila je: „GEM značajno pridonosi razumijevanju ukupne poduzetničke aktivnosti u Hrvatskoj jer zahvaća poduzetničko aktiviranje pojedinaca u pokretanje i vođenje poduzetničkih pothvata, ali i druge oblike često neregistrirane poduzetničke aktivnosti, kakvo je i poduzetničko aktiviranje zaposlenika. Ohrabruje činjenica kako je u proteklih dvadeset godina ukupna poduzetnička aktivnost u Hrvatskoj uhvatila priključak s dinamikom pokazatelja poduzetničkih aktivnosti u EU zemljama koje sudjeluju u GEM istraživanju. Nasuprot tome, promjene u percepciji poduzetničke okoline su neznatne.“
 
Nakon predstavljanja rezultata uslijedila je panel rasprava „Unutarnje poduzetništvo u korporacijama tijekom restrukturiranja globalnog gospodarstva“ koju je moderirao Velimir Šonje, uz sudjelovanje državne tajnice Mikuš Žigman, potom Ivana Jelušića, operativnog direktora i jednog od osnivača Orqa-e, Zorana Miliše, stručnjaka za energetiku i vlasnika tvrtke Zrno Zdravlja, te Zvonimira Šiljkovića, voditelja globalne nabave izravnih materijala TEVA-e.
 
Global Entrepreneurship Monitor (GEM) najveće je svjetsko istraživanje poduzetništva pokrenuto 1999. od strane deset najrazvijenijih zemalja koje su željele utvrditi o čemu ovisi poduzetnička aktivnost u zemlji, zašto postoje razlike među zemljama i što vlade mogu učiniti u izgradnji poduzetničke okoline koja djeluje stimulirajuće na poduzetničku aktivnost pojedinaca.
U 2021. u istraživanju je sudjelovalo 50 zemalja, u Europi 23, a u Europskoj uniji 18 zemalja. Ovim izvješćem obilježava se dvadeset godina sudjelovanje Hrvatske u GEM istraživanju što omogućava uočavanje trendova i obrazaca poduzetničke aktivnosti.
 
Cjelokupnu publikaciju GEM istraživanja za 2021. možete preuzeti ovdje.

Stranica