Predstavljeni predstojeći javni pozivi i natječaji Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Slika /slike/Vijesti/2021/20211215_130838.jpg
U ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja danas su predstavljeni predstojeći javni pozivi i natječaji Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za koje je osigurano 110,5 milijuna kuna za jedinice lokalne samouprave i poduzeća.
 

Čak 110,5 milijuna kuna na raspolaganju je jedinicama lokalne samouprave i poduzećima kroz novih pet javnih poziva i natječaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Sufinanciraju se energetska obnova kulturne baštine i projekti razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga („smart city“), ali i mjere za smanjenje emisija iz prometa. Detalje tih programa i ovogodišnje rezultate Fonda na današnjoj konferenciji za medije predstavili su ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić i direktor Fonda Siniša Kukić.
 
Ministar Ćorić je naglasio kako su svi programi koje provode Ministarstvo i Fond u potpunosti usklađeni s Europskim zelenim planom i ostvarivanjem naših nacionalnih ciljeva uštede energije i smanjenja emisija stakleničkih plinova. „Važno nam je djelovati tamo gdje su mjere provedbe tranzicije najpotrebnije i financijski pomoći građanima, lokalnim zajednicama i poduzetništvu da svoje domove učine ugodnijim i zdravijim za život, lokalne zajednice čišćim i suvremenijim, a poduzetnicima omogućimo konkurentniji nastup na tržištu. U budućnosti će programi i mjere koje potičemo biti još sveobuhvatniji i korisnici će imati priliku obnoviti kuće, zgrade, instalirati fotonaponske elektrane, ugraditi dizalice topline, koristiti učinkovitije uređaje i opremu, potaknuti ćemo razvoj električnih punionica i nabavu električnih vozila i niz drugih programa, a sve u cilju da do 2030. godine smanjimo uvoz energije i zamijenimo dio fosilnih goriva obnovljivim izvorima energije“, izjavio je ministar Ćorić.
 
Fond je u 2021. godini osigurao ukupno 850 milijuna kuna za razne projekte zaštite okoliša i energetske učinkovitosti. Uvažavajući potrebe jedinica lokalne samouprave i gospodarstva osmišljeni su i neki novi pozivi koji se ove godine po prvi put objavljuju, a predstavljeni su na današnjoj konferenciji za medije. Riječ o sufinanciranju komunalnih vozila i plovila na alternativna goriva, filtera za pročišćavanje zraka u javnom prijevozu, te energetski učinkovitih guma za autoprijevoznike.
 
Direktor Kukić je istaknuo kako su programi Fonda u skladu s donesenim nacionalnim strategijama i planovima, a pritom obuhvaćaju široki krug korisnika. „I ove je godine najviše sredstava osigurano za energetsku obnovu obiteljskih kuća, čak 390 milijuna kuna. Za taj program ujedno vlada i najveći interes javnosti pa smo zaprimili čak 8.495 zahtjeva građana, podjednako iz svih krajeva Hrvatske. Zatraženo je sufinanciranje za više od 16.000 mjera energetske učinkovitosti, od toplinske izolacije i zamjene stolarije, pa do sustava za korištenje obnovljivih izvora energije“, rekao je direktor Kukić dodavši da je po projektu prosječno zatraženo oko 70 tisuća kuna.
 
Osim obnove kuća, ove su godine provedeni i brojni drugi uspješni pozivi. Sufinanciranje je odobreno za nabavu energetski učinkovitih vozila, komunalne opreme, sanaciju divljih odlagališta, izgradnju reciklažnih dvorišta, ali i za projekte uređenja posjetiteljske infrastrukture u zaštićenim dijelovima prirode. Osim toga, lokalnim se jedinicama potiče izrada programa i akcijskih planova za ublažavanje i prilagodbu klimatskim promjenama, a dovršen je i projekt nabave spremnika, koji bi trebali osigurati daljnji porast stope odvojenog prikupljanja miješanog komunalnog otpada.
 
Godina koja slijedi trebala bi donijeti nova ulaganja i novi ciklus javnih poziva Fonda, usklađenih s brojnim strateškim dokumentima. Po pitanju energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije, očekuju nas ambiciozni ciljevi te je zelenu tranziciju potrebno maksimalno ubrzati.
 

Stranica