Predstavljeni aktualni javni pozivi i daljnji planovi sufinanciranja projekata

Slika /slike/Vijesti/2021/Presica.jpg
Ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić predstavili su danas aktivnosti vezane za raspisivanje javnih poziva i natječaja kako bi, istaknuto je, svi zainteresirani mogli na vrijeme i kvalitetno planirati i pripremati svoje projekte te iskoristiti značajna sredstva koja će im biti na raspolaganju.

„Ova godina bit će obilježena nizom natječaja, a do kraja 2024. godine samo putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost možemo očekivati natječaje u vrijednosti od gotovo 3 milijarde kuna. I dobar dio Nacionalnog plana oporavka i otpornosti odnosi se upravo na područje iz resora Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te će prvi natječaji iz te financijske omotnice ići u smjeru sufinanciranja poduzetničke aktivnosti, odnosno digitalizacije procesa, iskoraka u smjeru novih tehnoloških rješenja“, kazao je ministar Ćorić.

Naglasio je kako se u sljedećem četverogodišnjem razdoblju namjeravaju otvarati pozivi u dva navrata kako bi svi mogli planirati i pripremiti projekte.

„Moramo sve moguće napore usmjeriti u jačanje konkurentnosti naših poduzeća, mikro, malih, srednjih poduzetnika, i to ćemo činiti onoliko dugo koliko bude potrebno“, istaknuo je ministar Ćorić.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić naveo je kako će Fond samo u 2021. godini objaviti 22 javna poziva. Trenutno ih je objavljeno pet i to za sanacije divljih odlagališta, nabavu komunalne opreme za jedinice lokalne samouprave i komunalna poduzeća, za gradnju reciklažnih dvorišta za jedinice lokalne samouprave koje imaju do 3000 stanovnika, za prijevoz otpada s otoka na kopno te iskaz interesa za proširenje i unaprjeđenje kapaciteta za recikliranje otpada. Sljedeći poziv koji će biti raspisan jest za poticanje kupnje električnih vozila.

„U sljedeće četiri godine planirano je iz zaštite okoliša plasirati građanima, jedinicama lokalne samouprave i tvrtkama 2,218 milijardi kuna, a iz energetske učinkovitosti 742 milijuna kuna“, istaknuo je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić.
 

Stranica