Predstavljena monografija „Elektrodalmacija 1920.-2021.“

  • Slika /slike/Vijesti/2021/Elektrodalmacija_monografija2.JPG
  • Slika
Povodom obilježavanja 101 godine od uvođenje električne javne rasvjete u najvećem gradu Dalmacije, u atriju Galerije umjetnina Split sinoć je predstavljena monografija „Elektrodalmacija 1920.-2021“, u kojoj je na jedinstven način prikazan povijesni razvoj i prva uporaba električne energije u svijetu, Hrvatskoj, Dalmaciji i gradu Splitu.
 
Predstavljanju monografije prisustvovali su ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Frane Barbarić, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, gradonačelnik Grada Splita Ivica Puljak te brojni drugi uglednici iz javnog života Splita i Dalmacije.
 
“Elektrodalmacija i HEP su nositelji kako energetskog, tako i gospodarskog razvoja u Hrvatskoj. Upravo je HEP u Republici Hrvatskoj jedan od glavnih aktera u kreiranju Hrvatske kao niskougljične zemlje. U segmentu elektrifikacije prometa i energetike, i prelasku na obnovljive izvore energije, velika je prilika za našu zemlju. U sljedećim desetljećima nadmetanje u konkurentnosti vodit će se upravo u tom području, stoga želim i Elektrodalmaciji i HEP-u, da ubuduće, kao i dosad, oni budu ti koji će našem društvu osiguravati napredak“, izjavio je Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja.
 
Monografija je predstavljena točno na dan kad je 1920. godine na Rivi zasvijetlilo prvo električno svjetlo javne namjene u Splitu. Električna energija je u Split dolazila 10 kilovoltnim dalekovodom od Hidroelektrane Vrilo na rijeci Jadro do transformatorske stanice Manuš, koja postoji i danas. Izgradilo ih je Električno poduzeće d.s.o.j., Split, prednik današnje Elektrodalmacije.
 
„Stotinu i jedna godina postojanja Elektrodalmacije velika je i značajna obljetnica, kako za HEP, Split i Dalmaciju, tako i za čitavu Hrvatsku. Idejni začetnici, autori i suradnici na monografiji na zaista impresivan način predstavili su elektroprivrednu povijest ovog dijela Hrvatske i na tome im čestitam. Mi već danas ispisujemo povijest novih sto godina elektroprivrede na ovom području. U ovom trenutku u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u izgradnji, pripremi i razvoju imamo više desetaka projekata“, izjavio je Frane Barbarić, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede.
 
Autorica monografije, poznata splitska publicistkinja Herci Ganza, glavninu ovog kapitalnog djela na čak 472 stranice posvetila je postupnom prikazu razvoja današnje Elektrodalmacije, organizacije koja Splitu i srednjoj Dalmaciji i danas osigurava distribuciju električne energije. Monografija ujedno daje pregled razvoja elektrotehnike u njenim povojima na svjetskoj razini, razvoj primjene električne energije u Hrvatskoj te povijest javne rasvjete i početak upotrebe električne energije u Splitu te njen razvoj do današnjih dana.
  
Distribucijsko područje Elektrodalmacije danas obuhvaća cijelu Splitsko-dalmatinsku županiju te područje gradova Metkovića i Ploča u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Na području koje pokriva Elektrodalmacija, ulaganja u razdoblju od 2018. do 2020. godine iznosila su 411 milijuna kuna, što uključuje ulaganja u podmorske kabele od 16 milijuna kuna, gdje se ističe polaganje kabela između Podgore i otoka Hvara. Ove godine planirana ulaganja Elektrodalmacije iznose više od 170 milijuna kuna.


Autor fotografija: Cropix/Duje Klarić

Stranica