Predstavljen prijedlog Hrvatske strategije za vodik od 2021. do 2050.

Slika /slike/Vijesti/2022/Slika vodik.jpg
Vodik i vodikova ekonomija jedan su od važnih elemenata zelene tranzicije imajući u vidu da se radi o mediju koji ne emitira CO2, ima primjenu u više sektora (energetika, promet, industrija, i dr.) te je u skladu s dekarbonizacijom gospodarstva u svrhu ispunjavanja ciljeva Europske unije vezanih uz čistu energiju i smanjenje emisije stakleničkih plinova. Očekuje se da će ulaganja u čiste tehnologije povezane s vodikom pridonijeti razvoju kružnog gospodarstva, energetskoj tranziciji ka čistoj energiji, ali i stvaranju novih radnih mjesta povezanih s energetskom održivošću i smanjivanju rizika od klimatskih promjena.

U skladu s navedenim, Vlada Republike Hrvatske donijela je odluku o izradi Hrvatske strategije za vodik od 2021. do 2050. godine. Prvi nacrt strategije je pripremljen i pokrenuta je javna rasprava koja će trajati do 27. veljače 2022.

Prijedlog Strategije naglašava prednosti RH u razvijanju potencijala vezanog uz vodikovu ekonomiju te je usklađena s ciljevima EU strategije, s Nacionalnom razvojnom strategijom, Strategijom niskougljičnog razvoja Republike Hrvatske do 2030. s pogledom na 2050. godinu, Strategijom energetskog razvoja Republike Hrvatske do 2030. s pogledom na 2050. godinu, te Integriranim energetskim i klimatskim planom RH do 2030. godine.

U prijedlogu Strategije se razmatra potencijal vodika u dekarbonizaciji gospodarstva te način na koji se taj potencijal može iskoristiti za ulaganja, regulacije, stvaranje tržišta, te istraživanja i inovacije u segmentu vodikove ekonomije.

Također, vodeći računa o razvojnim potrebama i potencijalima hrvatskog gospodarstva, u okviru prijedloga Strategije opisana su područja intervencija u djelokrugu provedbenih mehanizama, kao i propisani strateški ciljevi, ključni pokazatelji učinka i ciljane vrijednosti pokazatelja, te okvir za praćenje i vrednovanje Strategije.

Stoga je, s ciljem uključivanja svih relevantnih dionika važnih za proces donošenja ove Strategije, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom danas predstavilo Nacrt prijedloga Hrvatske strategije za vodik od 2021. do 2050.

Stranica