Predstavljen paket mjera kojima se podiže svijest o čistijem transportu

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/5480abe3bb218.jpeg

'Danas smo predstavili paket mjera i projekata koje provodimo kako bismo podigli svijest o važnosti očuvanja čistog zraka posebno u gradovima gdje su onečišćenja uzrokovana prometom najčešća. Uveli smo niže trošarine za vozila koja su ekološki prihvatljivija, sa 15,5 milijuna kuna sufinancirali smo građanima i tvrtkama nabavu ekološki prihvatljivijih vozila, subvencioniramo 'zeleni' javni prijevoz. Krećemo s projektom 'Zelena linija' za ekološka vozila i plovila u nacionalnim i parkovima prirode, a sljedeće godine na snagu stupa pravedniji model naplate ekološkog poreza.', rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Predstavljanje paketa mjera i projekata za čistiji transport održanao je na Jarunu, a u sklopu predstavljanja građani su imali prilike razgledati i isprobati   hibridna i električna vozila.

Paket uključuje sufinanciranje nabave ekološki prihvatljivijih vozila koje je sa 15,5 milijuna kuna kroz projekt „Vozim ekonomično“ sufinancirao Fond; promjenu trošarina tako da je uveden ekološki kriterij pri utvrđivanju visine tog posebnog poreza koji sada uz vrijednost vozila ovisi i o prosječnoj emisiji ugljičnog dioksida i vrsti goriva koje vozilo koristi za promet.

Treća mjera je donošenje nove Uredbe po kojoj od sljedeće godine uvodimo pravedniji način naplate ekološkog poreza koji se plaća godišnje pri svakoj registraciji - sukladno stvarnoj razini onečišćenja. Tako će se vlasnici vozila koja više onečišćuje plaćati  veću naknadu, a oni s manjim emisijama plaćat će manje nego do sada. Do sada se posebna naknada obračunavala prema kategoriji vozila te vrsti motora i pogonskom gorivu, radnom obujmu ili snazi motora i starosti vozila. Time su i 'mali'  i 'veći' zagađivači plaćali gotovo isto, jer nisu uzimane u obzir emisije CO2 niti prijeđena kilometraža. Ubuduće će temelj obračuna biti prijeđena kilometraža i razina emisije CO2 čime će naknada biti pravednija, a oko 52% vlasnika vozila plaćat će manje nego do sada. 

Četvrta mjera je Zakon o promicanju čistih i energetski učinkovitih vozila u cestovnom prijevozu koji je usvojen prošle godine. Zakonom je za javni sektor propisano da kod nabavljanja novih vozila moraju uzeti u obzir energetske učinke i učinke utjecaja na okoliš, a njime su obuhvaćeni svi koji su u sustavu javne nabave, kao i prijevoznici koji obavljaju javni linijski prijevoz putnika. Oni su dužni prilikom kupnje vozila kojim se obavlja cestovni prijevoz uzimati u obzir potrošnju energije, emisije ugljičnog dioksida te emisije određenih drugih onečišćivača i dati prednost ekološki prihvatljivijima.

Pored toga, kao petu mjeru, Fond s 40-80% subvencionira gradovima i općinama  'ozelenjavanje' javnog transporta.  S obzirom da se smanjenje emisija štetnih plinova može se postići i ekonomičnijim i ekološkim upravljanjem vozilom podržali smo i projekt eko vožnje za profesionalne vozače, a 2015. ćemo ga otvoriti i za privatne osobe.

I na koncu, najnovija mjera koju je ministar predstavio upravo danas je projekt 'Zelena linija'. Kroz projekt želimo vlastitim primjerom pokazati kako se mogu ostvariti uštede i voditi računa o okolišu te kod posjetitelja naših nacionalnih i parkova prirode podići svijest o važnosti brige o okolišu. Nacionalnim parkovima i parkovima prirode će se putem Fonda sufinancirati nabava električnih vozila, plovila i hibridnih vozila. Za projekt vrijedan 30 milijuna kuna u Fondu je ove i sljedeće godine osigurano 24 milijuna kuna a udio sufinanciranja ići će do 80%. 

Predstavivši projekt 'Vozim ekonomično' ministar Mihael Zmajlović je zahvalio građanima koji su u njemu sudjelovali. Projekt 'Vozim ekonomično' pokrenut je u svrhu promicanja smanjenja emisija štetnih plinova u prometu nabavom vozila koja se baziraju na 'čistijim' tehnologijama. 

'Veliki interes građana pokazatelj je da su građani i tvrtke prepoznali koristi projekta i nabave ekološki prihvatljivijih vozila, zbog čega smo sredstva s prvotno predviđenih 7 milijuna kuna povećali na 15,5 milijuna a nabavljeno je 440 vozila od čega je 379 hibridnih, 53 električna i 8 hibridnih plug-in vozila', izjavio je direktor Fonda Sven Müller.

Na najavljeni projekt 'Zelena linija' osvrnula se ravnateljica Parka prirode Medvednica, Snježana Malić Limari: 'U zaštićena područja u zadnjih nekoliko godina ulaže se iznimno puno a u Ministarstvu i Fondu imamo dobre partnere za stručnu i financijsku pomoć osobito za velike infrastrukturne projekte koje prijavljujemo za sufinanciranje iz europskih fondova. I u  pripremi i financiranju to nam je od iznimne važnosti.  Projekt zajedničkog brendiranja kroz 'Parkove Hrvatske' kao i 'Zelena linija' koja je danas najavljena omogućit će nam  da svojim primjerom pokažemo kako se u svim segmentima čuva okoliš i prema našim posjetiteljima pošaljemo dobru poruku kao park koji vodi računa o svakom detalju.'

Udio prometa u emisijama stakleničkih plinova iznosi oko 25%, od čega više od 70% generira cestovni promet. Promet u ukupnoj neposrednoj potrošnji energije u Europskoj uniji kao i Hrvatskoj ima vrlo visok udio od preko 30%. Prosječno osobno vozilo u Hrvatskoj, koje je staro 11 godina, na godišnjoj razini emitira oko 3 tone CO2 u atmosferu.



Stranica