Predsjednik Vlade Plenković i ministar Filipović na svečanom otvorenju tvornice FACC Hrvatska u Jakovlju

  • Slika /slike/Vijesti/2022/Naslovnica3.jpg
  • Slika
  • Slika
Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović sudjelovali su danas na svečanosti otvorenja tvornice FACC Hrvatska u Poslovnoj zoni Sjever 2 u Jakovlju.

Riječ je o velikom investicijskom projektu tvrtke FACC Solutions Croatia sa sjedištem u Austriji u većinskom vlasništvu kineske korporacije AVIC (Aviation Industry Corporation of China) u čijoj će se tvornici proizvoditi lake komponente za unutrašnjost kabina poslovnih mlažnjaka i putničkih zrakoplova.
 
Tijekom otvorenja, predstavnici FACC-a, predsjednik Vlade Plenković, veleposlanik Republike Austrije u Republici Hrvatskoj, Nj. E. g. Josef Markus Wuketich i veleposlanik Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj, Nj. E. g. Qianjin Qi, istaknuli su stratešku važnost nove lokacije za FACC AG.
 
Investicija, čija vrijednost u prvoj fazi iznosi 15 milijuna eura, predstavlja najveću greenfield investiciju ove kompanije izvan matične Austrije, a za Jakovlje i Hrvatsku, osim što će otvoriti značajan broj novih radnih mjesta, donijet će nova znanja i tehnologije. Pored toga, pozicionirat će Hrvatsku u međunarodnim lancima vrijednosti i time dodatno učvrstiti njezine pozicije na karti poželjnih europskih destinacija za ulaganja.
 
Tijekom službenog otvorenja tvornice, najavljeni su idući korci njezina proširenja - druga i treća faza, u kojima će se površina tvornice trostruko povećati.
 

Stranica