Predsjednik Vlade Plenković i ministar Ćorić sudjelovali na konferenciji “Energetska sigurnost u eri dekarbonizacije”

Slika /slike/Vijesti/2022/konferencija_energetika7-260122.jpg
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić sudjelovali su danas na konferenciji “Energetska sigurnost u eri dekarbonizacije” u zagrebačkom hotelu Westin u organizaciji Hanza Medije. Nakon pozdravne riječi glavnog urednika Jutarnjeg lista Gorana Ogurlića, sudionicima konferencije su se obratili predsjednik Vlade Andrej Plenković, izvršni potpredsjednik Europske komisije za europski Zeleni plan Frans Timmermans i predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić.

"Vlada pozorno analizira razvoj cijena energenata te razmatramo sve opcije koje će zaštititi standard građana. Kad je u pitanju cijena električna energije, djelovat ćemo u tri segmenta. Prvi, povećanje naknada onima koji su socijalno ugroženi. Riječ je o vaučerima u iznosu od 200 kuna koje danas koristi 63 tisuće građana. Kao drugi segment, razmatramo sve stavke koje ulaze u cijenu električne energije, a treći je sagledavanje poreznih davanja na uslugu opskrbe električnom energijom”, naglasio je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Plenković u uvodnom govoru.

Izvršni potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans rekao je da Europska unija radi na smanjenju emisija za najmanje 55 posto do 2030. kako bi došli na put ostvarenja klimatske neutralnosti do 2050. "Ispunjavanje ovih ciljeva nije samo politička obveza. Od donošenja europskog Zakona o klimi to je zakonski uvjet. Dodao bih da je to i moralna obveza. Mlađim generacijama dugujemo djelovanje za njihovu budućnost. Prijedlozi u sklopu paketa "Spremni za 55 " pomoći će provesti potrebne promjene", poručio je Timmermans. Iznio je izračune međunarodne agencije za obnovljivu energiju po kojima je između 2012. i 2020. samo u obnovljivim izvorima energije stvoreno gotovo pet milijuna radnih mjesta te naglasio kako obnovljivi izvori energije stvaraju više radnih mjesta nego fosilna goriva.

“Hrvatska kućanstva plaćaju nižu cijenu električne energije od prosjeka Europske unije. Potrebno je voditi računa o socijalno osjetljivim kategorijama stanovništva. HEP je prošle godine kućanstvima na Banovini otpisao potraživanja za električnu i toplinsku energiju u iznosu većem od 60 milijuna kuna. S mjerama otpisa nastavljamo i u ovoj godini”, izjavio je predsjednik Uprave HEP-a.

Vlada Republike Hrvatske dekarbonizaciju domaćeg energetskog sektora vodi u skladu sa zakonodavnim paketom Europske komisije "Spremni za 55" koji predviđa znatno ubrzanje tempa smanjenja emisija stakleničkih plinova, a koji se u znatnom dijelu odnose na energetsku potrošnju. 

Prvi panel u sklopu konferencije pod nazivom “Energetska sigurnost i tržište energije” bavio se pitanjima kako planove za dekarbonizaciju uskladiti s imperativom energetske sigurnosti. Na panelu su sudjelovali ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, predsjednik Uprave E.ON Hrvatska Andreas Rörig, predsjednik Uprave Enna Grupe Pavao Vujnovac i predsjednik Uprave Ine Sándor Fasimon. 

“Svaka kriza nudi priliku. Tako je prilika ove krize ubrzavanje energetske tranzicije. Nova paradigma Europske unije velika je šansa za malu i otvorenu ekonomiju poput hrvatske. Stoga se otvaramo prema zelenoj tranziciji i ulažemo velika sredstva u digitalizaciju i vjerujem da to može biti temelj brzog gospodarskog rasta i u 2022. godini”, istaknuo je ministar Ćorić.

U nastavku konferencije održao se panel pod nazivom “Energetska sigurnost i investicije” na kojem su sudjelovali predsjednik Uprave Hrvatskog operatora prijenosnog sustava Tomislav Plavšić, predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar Dražen Jakšić i Davor Grgić iz Zavoda za visoki napon i energetiku Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

Stranica