Pozivamo sve zainteresirane da se uključe u javno savjetovanje o prijedlogu novog Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/553793e8e76bc.jpg

'Pozivamo sve zainteresirane, širu javnost, struku i industriju da se tijekom sljedećih mjesec dana uključe u javno savjetovanje o nacrtu Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu. Nacrt Pravilnika rezultat je rada radne skupine i u njega su ugrađeni brojni prijedlozi industrije. Stoga je sljedećih mjesec dana pravo vrijeme za raspravu. Ključne novosti o kojima želimo čuti mišljenje su mogućnosti da se komunalne tvrtke uključe u odvojeno prikupljanje ambalažnog otpada i da se ukinu koncesije za njegovo prikupljanje. Jedan od prijedloga koji će zasigurno pobuditi interes je prijedlog sudionika radne skupine koji zastupaju mljekarsku industriju o ukidanju naknade za ambalažu mliječnih proizvoda. S obzirom da je stopa reciklaže ambalaže 92% a udio boca od mlijeka u odnosu na ostale samo 11%, opravdano je razmotriti učinke ovakve mjere.' - najavio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović povodom početka javnog savjetovanja o nacrtu prijedloga novog Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu koje će trajati do kraja svibnja.

Tijekom izrade prijedloga novog Pravilnika predstavnici gospodarstvenika predložili su radnoj skupini ukidanje povratne naknade od 0,50 kuna za ambalažu od mlijeka i tekućih mliječnih proizvoda što bi trebalo biti rasterećenje ulaznog troška. 'Pored podataka o udjelu takve ambalaže smatram važnim u razmatranje uzeti i činjenicu što bi smanjenje troškova od 50 lipa značilo mljekarstvu. Takva odluka sigurno bi bila opravdana ukoliko bi rezultirala smanjenjem cijene proizvoda za isti iznos. No, naravno, o svim prijedlozima i komentarima prikupljanim tijekom javne rasprave odlučivat će se u izradi konačnog Pravilnika.' – dodao je ministar Zmajlović u izjavama za medije danas u Varaždinu nakon predstavljanja projekta 'Zajedno do EU fondova'.

Novi nacrt Pravilnika predlaže ukidanje koncesije za gospodarenje ambalažnim otpadom, čime bi se sustav gospodarenja ambalažnim otpadom liberalizirao i uredio u skladu s tržišnim principima. Tako bi ambalažni otpad ubuduće mogle prikupljati ovlaštene tvrtke temeljem javnog poziva koji će raspisivati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Taj bi se poziv raspisao temeljem Odluke za područje skupljanje ambalažnog otpada koju bi donosio ministar zaštite okoliša i prirode. Ugovori za prikupljanje ambalažnog otpada potpisivali bi se s tvrtkama na temelju najboljih ponuda.

Također, predlaže se da u sustav gospodarenja ambalažnim otpadom uđu i komunalne tvrtke. Novi Pravilnik propisao bi da komunalne tvrtke moraju građanima omogućiti da razdvajaju ambalažni otpad. To znači da bi građanima morali biti osigurani spremnici za prikupljanje otpadne ambalaže od papira, metala, stakla, plastike i tekstila. Otpadnu ambalažu od plastike i stakla komunalne tvrtke prevozile bi do skladišta tvrtki koje su ovlaštene za prikupljanje te vrste otpada. Za otpadnu ambalažu od plastike i stakla komunalne tvrtke imat će pravo na naknadu od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Preostalim ambalažnim otpadom upravljale bi komunalne tvrtke.

Prema novom Pravilniku, građani bi bili dužni otpadnu ambalažu odvajati od ostatka otpada i odlagati u odgovarajuće spremnike ili reciklažno dvorište, odnosno predati ovlaštenim tvrtkama bez naknade. Tvrtke će također biti dužne odvajati ambalažni otpad i predati ga jednoj od ovlaštenih tvrtki.

U sustav gospodarenja ambalažnim otpadom ušla bi i otpadna ambalaža koja je opasni otpad, što nije bilo regulirano dosadašnjim Pravilnikom. Tu, primjerice, ulazi otpadna ambalaža od pesticida. Posjednik te vrste otpadne ambalaže ubuduće bi bio dužan predati je ovlaštenoj tvrtki za sakupljanje opasnog otpada, upravitelju reciklažnog dvorišta ili prodavatelju – ukoliko se radi o otpadnoj ambalaži koja potječe iz kućanstva.



Stranica