Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša dodijeljene Nacionalne nagrade za okoliš – Green Prix 2022.

  • Slika /slike/Vijesti/2022/Naslovna0506.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se 5. lipnja, a ove godine slavi se na poseban način – održavanjem Konferencije u Stockholmu, točno 50 godina nakon prve konferencije o zaštiti okoliša.
 
Ovogodišnji Dan zaštite okoliša obilježava se pod globalnim sloganom Only One Earth. Njime se želi poslati jedinstvena poruka da desetljeće pred nama trebaju biti godine akcije u rješavanju trostruke planetarne krize – klime, bioraznolikosti i onečišćenja, kako bismo postigli ciljeve održivog razvoja.
 
Republika Hrvatska daje svoj doprinos u globalnim naporima rješavanja ove krize te u svoje nacionalne strateške politike integrira potrebne mjere. Nužno je kontinuirano usuglašavanje lidera na svim nivoima odlučivanja i provođenja politika kako bi zeleni, održiv rast trajno postao imperativ i misao vodilja svih svjetskih ekonomija.
Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja sudjeluje u kreiranju zajedničke politike Europske unije o postizanju klimatske neutralnosti do 2050. i usmjerava sredstva u zelenu tranziciju, za što su na raspolaganju i izdašna sredstva europskih fondova.
 
Ovogodišnji natječaj za Nacionalne nagrade za okoliš – Green Prix 2022. provodi Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u partnerstvu s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom. Njime je stavljen focus na pojedince i organizacije koji stvaraju pozitivne promjene promicanjem zelenih ideja u razvoju tehnologija, usluga, inovacija i proizvoda.
Nagrade i priznanja dodijeljeni su u šest kategorija kojima se nastojao obuhvatiti širok spektar djelovanja - zelena kampanja, zelena inovacija, dekarboniziraj zajednicu, lokalna i područna samouprava kao pokretači zelenih promjena, obrazovanje za klimatsku budućnost te Green lider.
 
“Tranzicija, odnosno preobrazba prema drugačijim modelima upravljanja i djelovanja, drugačijim načinima proizvodnje i potrošnje, nije jednostavna i ne može se dogoditi preko noći. No ima onih kojima, zbog njihovog iznimnog zalaganja, moramo posebno zahvaliti, jer naizgled malim pomacima rade promjene od velikog značaja za naše društvo u cjelini” istaknuo je ministar Filipović te dodijelio priznanja i nagrade u prve dvije kategorije.

U kategoriji lokalna i područna samouprava kao pokretači zelenih promjena ministar Filipović uručio je priznanja Gradu Križevcima za projekt Energetsko-klimatski ured i Brodsko-posavskoj županiji za projekt Inovativnim umom do pametnih ICT škola - Pametne škole 2, te nagradu Gradu Varaždinu za projekt Mapa solarnog potencijala. U kategoriji obrazovanje za klimatsku budućnost priznanja je uručio Osnovnoj školi Šime Budinića iz Zadra za projekt Održivi grad za zelenu budućnost te Srednjoj školi Mate Blažine iz Labina za projekt Program „Škola za okoliš“. Nagradu je osvojila Srednja škola Ive Padovana iz Blata za projekt Praksom do izvrsnosti, obnovljivi izvori energije - instalacija fotonaponske elektrane 10 kwh.

U kategoriji zelene kampanje dodijeljena su priznanja poduzeću Better Bread (Kroštula) za kampanju Dupli kruh - jedan je tvoj, drugi daruješ, te Terra Hubu i Yammatu za kampanju Čuvarkuća - prva tematska radio emisija o ljudima i klimi. Nagrada je dodijeljena Native Ad Studiju i Hanza Mediji za kampanju Smanji račune, upali Sunce!

Za najbolju zelenu inovaciju prizanje je dobio Moj Gruntek za projekt Moj Gruntek – vrtovi budućnosti, a nagradu poduzeće Primax za proizvod ECOLANT - Ekološki lampion napravljen od negorivog papira.

Sustav javnih bicikala (Nextbike) i Peovica dobili su priznanja, a Valamar Riviera i E.ON Hrvatska nagradu za izniman doprinos u dekarbonizaciji zajednice.

Ovogodišnjim Green liderom proglašen je Mario Romulić, hrvatski wild life fotograf i vlasnik OPG-a Čudesna šuma.

Cijeli je natječaj proveden u sklopu Greencajt festivala u Zagrebu, na kojem su se i dodijelile ove nagrade, a njegov direktor Vinko Filipić uručio je nagradu za najbolju zelenu kampanju. „Nadamo se da će primjeri nagrađenih potaknuti ekološku svijest i ohrabriti širu javnost da svoje poslovanje, ali i obrasce ponašanja u svakodnevnom životu, usmjere ka zelenim vrijednostima. Svi nagrađeni i oni koji su se našli u izboru za Green Prix pokretači su zelenih promjena - oni su primjer kako putem određenih projekata napraviti velike korake u provedbi održivog razvoja i klimatskih ciljeva“, zaključio je direktor Festivala Filipić.
 
 

Stranica