Povodom Europskog dana mreže Natura 2000 na Zrinjevcu se slušao - glas prirode!

  • Slika /slike/Vijesti/2022/Natura5.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Povodom obilježavanja Europskog dana mreže Natura 2000 te Međunarodnog dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode u Hrvatskoj, na zagrebačkom Zrinjevcu održano je još jedno veliko javno događanje u sklopu nacionalne kampanje „Poslušaj glas prirode!“, čiji je cilj potaknuti pozitivnu promjenu stavova i navika stanovništva u cilju zaštite prirode i očuvanja bioraznolikosti.
 
Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je, u suradnji s dvadeset i jednom javnom ustanovom koje upravljaju nacionalnim parkovima, parkovima prirode i ekološkom mrežom Natura 2000 na području Hrvatske, predstavilo posjetiteljima događanja aktivnosti i akcije koje provode u svrhu očuvanja prirode i bioraznolikosti.
Uvriježeno je mišljenje da je priroda Hrvatske dobro očuvana. Istina je da je situacija kod nas bolja nego u velikom dijelu EU-a no trendovi zabrinjavaju te upućuju na potrebu za žurnim aktivnim djelovanjem.
 
„U Hrvatskoj je 46 % vrsta u nepovoljnom stanju. Razlog su ljudske aktivnosti koje za posljedicu imaju narušenu kvalitetu ili gubitak staništa divljih vrsta te smanjenje brojnosti njihovih populacija. Degradacija i uništavanje staništa, prekomjerna eksploatacija, zagađenje, klimatske promjene i invazivne strane vrste najčešće djeluju sinergijski te narušavaju stabilnost ekosustava i mogu rezultirati nepovratnim promjenama“ – smatra Aljoša Duplić, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.
 
„Ove godine dočekujemo Dan zaštite prirode i Međunarodni dan bioraznolikosti s namjerom da proširimo glas prirode koji nas podsjeća na nužnost vraćanja prirodi i njezinim vrijednostima. Već sama činjenica da se nalazimo u drugoj polovici svibnja koji je ekstremno kišan i hladan, otvara niz pitanja povezanih s klimatskim promjenama koje je uzrokovao čovjek. Očuvana priroda nam je saveznik u borbi protiv klimatskih promjena!
Predvođena smjernicama koje proizlaze iz novog globalnog okvira i EU Strategije za bioraznolikost do 2030. godine, Hrvatska čvrsto stoji uz obećanje da ćemo povećati zaštitu mora do 30%. To će dovesti do trostrukog dobitka: očuvanja bioraznolikosti, povećanja prinosa ribarstva i stabilne pohrane CO2. 
Na kopnu je Hrvatska već ostvarila cilj od 30 % zaštite, ali je potrebno poboljšati učinkovitost upravljanja i pomoći prirodi da se obnovi.
Stoga smo, uz druge izvore financiranja, za projekte zaštite i obnove prirode kroz Program konkurentnost i kohezija 2021.-2027. već osigurali 122 milijuna eura.“  rekao je Igor Kreitmeyer, ravnatelj Uprave za zaštitu prirode u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja te dodao kako će Hrvatska u narednom razdoblju raditi i na novoj strategiji zaštite prirode i definiranju nacionalnih ciljeva, u skladu s globalnim i EU obvezama.
 
U narednom razdoblju Hrvatska će raditi na novoj strategiji zaštite prirode i definiranju nacionalnih ciljeva do 2030., vodeći se ambicioznim globalnim i EU obvezama.
 
Kampanja „Poslušaj glas prirode“, koja se provodi već gotovo godinu dana, poziva na aktivno uključivanje stanovništva kroz promjenu životnih navika i volontiranje za prirodu te dodatno informiranje o odgovornom ponašanju prema invazivnim vrstama i držanju egzotičnih ljubimaca, smanjenju potrošnje prirodnih resursa i slično.
 
Posjetitelji svih uzrasta imali su priliku sudjelovati i u nagradnim kvizovima o bioraznolikosti a za najmlađe sudionike (vrtićke i školske dobi) u sklopu događanja bio je organiziran i dječji kutak u kojem su se djeca, kroz radionice i edukativne igre, mogla upoznati s ugroženim vrstama, zaštićenim staništima te drugim temama vezanim uz zaštitu i očuvanje prirode. U sklopu događanja posjetitelji su mogli doživjeti i izložbu Diverterra, te uz pomoć VR naočala virtualno prošetati kroz 10 naših zaštićenih područja. Za glazbenu zabavu na događanju pobrinula se grupa Stampedo.
 
Kampanja „Poslušaj glas prirode“ jedan je od ključnih komunikacijskih elemenata projekta „Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000“, trenutno najvećeg projekta osnaživanja sustava zaštite prirode u Hrvatskoj. Vrijednost ovog projekta iznosi 24.752.425 €, a Europska unija ga sufinancira s 85 % sredstava u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.
 
„Svatko od nas može doprinijeti očuvanju i obnovi prirode kroz promjene svakodnevnih navika smanjujući tako svoj ekološki otisak. Ukupni ekološki otisak Hrvatske trenutno je skoro dvostruko veći od dostupnih resursa. To znači da svake godine već tijekom lipnja počinjemo trošiti više od dostupnih prirodnih resursa na godišnjoj razini da bismo bili održivi. Mi kao društvo moramo raditi zajedno na očuvanju jedine nam Zemlje, nije ovo ni floskula, ni patetika. Dovoljni su mali koraci, od davanja prednosti lokalnim, svježim i sezonskim poljoprivrednim proizvodima, preko razdvajanja otpada i recikliranja do ozelenjivanja prostora. Uvažavajmo prirodu i u njoj se ponašajmo kao dobrodošli gosti“ zaključio je Duplić.
Povodom obilježavanja Europskog dana mreže Natura 2000 te Međunarodnog dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode u Hrvatskoj, na zagrebačkom Zrinjevcu održano je još jedno veliko javno događanje u sklopu nacionalne kampanje „Poslušaj glas prirode!“, čiji je cilj potaknuti pozitivnu promjenu stavova i navika stanovništva u cilju zaštite prirode i očuvanja bioraznolikosti.
 
 

Stranica